U organizaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo Gospić u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću održana je danas još jedna u nizu akcija javnog cijepljenja protiv COVID-19. Uz sudjelovanje četiri tima cijepljenju je pristupilo mnoštvo građana.

Ravnateljica HZZJZ Gospić dr. Ružica Čanić izuzetno je zadovoljna tijekom i dosezima svih dosadašnjih akcija provedenih u gradovima i općinama Ličko-senjske županije.

-Ovo je četvrti put ovakvo organizirano cijepljenja u gospićkoj dvorani. Zahvaljujem se na dolasku i podršci ovoj akciji od strane župana Ernesta Petryja, a Županija je ovu akciju podržala i financijski objavom jumbo-plakata. Ovo je tek jedna od akcija koju provodimo na cijepljenju svih građana naše županije koji se do sada nisu cijepili. Do sada smo imali punktove na području svih gradova i općina. Svi koji se iz bilo kojih razloga tada nisu mogli cijepiti, mi smo ih pozvali da se cijepe danas. Ovakve akcije provodimo ove subote i idućeg tjedna.
Najprije smo cijepili rizičnu populaciju, medicinske djelatnike, zatim policiju, pedagoške djelatnike i kronične bolesnike. Cjepitelji su bili 32 liječnika obiteljske medicine i oni do danas neprekidno cijepe građane. Tu su još i redovni i mobilni tim HZZJZ Gospić. Od prvoga dana akcije cijepljenja imamo savršenu suradnju svih sudionika ove akcije. Prema zadnjim podacima s dvije doze smo procjelpili 34 posto građana naše županije. Do sada smo utrošili i distribuirali više od 29 700 doza cjepiva. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva koje je narednog tjedna najavilo još jedan cijepni tim za Novalju, rekla je novinarima ravnateljica te istaknula kako se cijepiti mogu svi koji to žele, bez obzira odakle su.

Svojim dolaskom ovu je akciju podržao župan ličko-senjski Ernest Petry.
-Zahvaljujem se svim sudionicima ove akcije. Kako s razine Ministarstva i Vlade RH, tako i HZZJZ Gospić te svim zdravstvenim ustanova s područje Ličko-senjske županije koje su se uključile u akcije cijepljenja. Iznimno je bitno da se građani što više procjepe pa stoga i sada apeliram na sve građane ove županije da pristupe cijepljenju jer je to važna predostrožnost i mjera koja čuva zdravlje svakoga od nas, članova naših obitelji, susjeda i svih nas. Ovo je neizmjerno važno i za naše gospodarstvo, za turističku sezonu. Poput Vlade RH, tako i ja kao župan apeliram na sve građane da se odazovu cijepljenju i neka ne nasjedaju neprovjerenim napisima po kojima je cijepljenje štetno. Cijepljenje je jedini način da sačuvamo zdravlje, istaknuo je župan Petry.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji govorio je epidemiolog dr. Ivan Stanić. Epidemiološku sliku na ovim prostorima smatra sve boljom, a razlog tome je svakako povećanje broja procijepljenih građana.

-Trenutna situacija po pitanju COVID-19 u našoj županije je zadovoljavajuća. U zadnjim danima neprekidno držimo jednoznamenkasti broj po pitanju broja novo oboljelih. I tada je riječ o sporadičnim oboljenjima. Na sreću mi na ovim prostorima nemamo žarište epidemije. Zato i dalje moramo paziti da nam se ovako dobra situacije ne bi okrenula. Zaista se treba cijepiti, zaštititi sebe i druge. Epidemija nam je „ukrala“ skoro dvije godine života. Drago mi je što su se danas cijepili i mlađi ljudi, a bilo je i građana iz drugih sredina koji su pristupili cijepljenju u Gospiću. Ovo danas nije kraj javnih poziva za cijepljenje jer će se na tjednoj bazi organizirati u svim Domovima zdravlja u našoj županiji. O tome će građani uskoro biti detaljno obaviješteni, izjavio je dr. Ivan Stanić.

Dr. Čanić je istaknula kako su akcije cijepljenja bile posvuda uspješne, a posebno na širem području Novalje i Plitvičkih jezera zbog početka turističke sezone.

M. S.