Naslovnica Zanimljivosti U gospićkoj ispostavi udio nezaposlenosti gotovo 30%!

U gospićkoj ispostavi udio nezaposlenosti gotovo 30%!

1

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Gospić, krajem siječnja 2018. godine evidentirana je 2.801 nezaposlena osoba, što predstavlja 291 osobu odnosno 11,6 % više nego u prethodnom mjesecu i 667 osoba ili 19,2% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba u siječnju 2018. godine imale su ispostave Gospić (833 ili 29,7%) i Otočac (793 ili 28,3%) nakon kojih slijede Senj (427 ili 15,2%), Korenica (331 ili 11,8%), Donji Lapac (262 ili 9,4%) i Novalja (155 ili 5,5%). U odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je  povećanje broja nezaposlenih u svim ispostavama i to redom Korenica 23,0%, Novalja 18,3%, Gospić 12,9%, Otočac 10,0%, Donji Lapac 6,1% i  Senj 5,7%.  

Tijekom siječnja 2018. godine u Područnom uredu Gospić prijavljene su 443 nove nezaposlene osobe od čega 226 ili 51,0% žena i 217 ili 49,0% muškaraca. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 1 osobu ili 0,2% manji nego prethodnog mjeseca i za 48 osoba ili 12,2% veći nego u siječnju 2017.godine. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 350 i iz neaktivnosti 78. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 199, poslovno uvjetovanog otkaza zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 71 i  isteka rada na sezonskim poslovima 61.   

Tijekom siječnja 2018. prijavljeno je 705 slobodnih radnih mjesta, što je za 610 radnih mjesta ili 642,1% više nego u prethodnom mjesecu i za 555 radnih mjesta ili 370 % više nego u siječnju prošle godine. Najviše prijavljenih potreba  bilo je u sljedećim zanimanjima (broj prijava 6 i više): konobar 92, kuhar 57, čistačica 43, recepcionar 40, hot.-turistički službenik, prodavač i sobarica po 27, mornar 25, kuhinjski radnik 22, pralja 21, blagajnik, čuvar objekata i okoliša i pečenjar po 17, poljoprivredni radnik i medicinska sestra po 15, vrtlarski radnik i ekon. službenik po 14, pipničar 9, slastičar i čuvar po 8, električar održavanja 7, pom. hotelska domaćica, mesar i doktor medicine po 6 radnika.

HZZ/L. O.

SHARE

1 komentar

  1. U danasnjoj ekonomiji cijeli svjet je bes posla tu tako isto. Vi ste svi utekli is sela u gradove i nemate od cega zivjeti niti sa cim platiti za obicne stvari. Ici u skolu i zavrsti skolu nije nista nego otvaranje ociju u vezi zivota. Vi sami morate misliti o malim ekonomski poslovima ili malim proizvodima da ostanete tu i da napravite zivot. Bez turizma u ljeti zimecete ispastati bec novca za zivot. Prema tome cuvajte prihod u ljetu za zimu. Svi ste moderni narod iznajmite sobe preko ljeta i spavajte gdje mozete dok se ekonomija ne promjene. Narod na selima trebaju pomoc oni ce vas platiti samo morate biti iskreni i imatcete za dnevni zivot i prehranu. Trazit da vam grad ili drzava da posao nemoze biti ako oni neistjeraju nekog sa polozaja. Svi imate web stanice razgovaraje sa ljudima u vani u vezi izvoza u druge zemlje tih vasih Licki proizvoda. Ja vam se cudim da vas je uzelo toliko godina da jos niste sredili ekonomski razvoj Like. Lika je puna kamena. tanki kamen za vanjkse zidove i stupce mozete sjeci sa mlazom vode i izvozit u Njemacku Austriju i Sjevernu Ameriku. Sve je do vas, pitajtese sto znaci biti Lican i Hrvat. Sjediti u kaficu i kukati pola ce vas oboliti od zivcanog napona. Jedan kozun 500 kuna a dva tisucu. Neko ga mora napravit preko web stanice mozete prodat kad dobijete onovac iz svjeta za njega.Samo iskrenost i ponos, a ne laz i trace. Otidjite na Licki Oski ispod crkve Svetog Josipa i pogledajte grobnicu palih Hrvata za vasu slobodu. Zarasla u travi niko nego par posteni komsija oce dase izvade i dase spomenik metne. Pomozite Susicu Tuti ozidjite zid od lickog kamena i prenesite ponos Hrvata uz Glavnu cestu tako da oni koji su vam uzeli poslove vide sto su njihovi radili. Nasa sloga i iskrenost ce ponovo podignut duh Hrvata. Pun grob Muslimana i Katolika a danas Srbi imaju granicu da ti nasi borci trebaju molit da odu da vide svoje roditelje. Sto mislis kakve budale to vode. Licani su u punom broju zaboravili stosu i izgubili smisli napredka. Ja se divim Milinovicu kad citam jer on nemisli kako bi lagao nego kako bi pomogao. Danasnje mastanje grado nacelnika u Gospicu dovest ce ponovo do bune. Ako se bojis biti Hrvat i nosis sahovsko polje na rukavu ili da prsima a sjedis u kafani i saljes tekstove preko telefona i mislis dai silan. To nije nista vise nego slabina doticne osobe propast u kratko vrijeme. Nasi stari su svercali sa duvanom i drugima stvarima godinama i pravili zivot. Slusate prava drzave i pravila knjige bit ces siromak bez brige.

Comments are closed.