Osnovna škola „dr. Jure Turić“ objavila je poziv roditeljima prvašića da tijekom mjeseca travnja s djecom pristupe provjeri psihofizičkih osobina za upis u školsku godinu 2019./2020. U razgovoru s ravnateljem škole Ivicom Radoševićem doznajemo vrlo optimistične podatke.

-U našoj je školi prošlu školsku godinu bilo  upisano svega 78 prvašića. Poradi usporedbe samo dvije godine ranije u prvi razred su se upisala 82 prvašića. Često smo govorili kako se prije sedam godina u Gospiću dogodio pravi mali „baby boom“. To se odrazilo na ovogodišnji  očekivani broj prvašića za koje znamo da će ove jeseni krenuti u školu više od 110 prvašića. Ovo je podatak koji nas svakako posebno raduje, naglašava ravnatelj škole Ivica Radošević.

Podatke u  broju rođene djece potražili smo u Općoj bolnici Gospić. Ravnateljica  bolnice dr. Sandra Čubelić dala ističe brojku po kojoj je u toj ustanovi lani rođeno 246 djece. Ovaj se podatak odnosi  na cijelu Ličko-senjsku županiju i Općinu Gračac iz Zadarske županije jer tamošnje trudnice brže i lakše dolaze na porod u rodilište u Gospić, nego li u Zadar.  Budući se zadnjih godina broj novorođenčadi koja su na svijet došla u ovoj bolnici kreće oko 250, teško je za očekivati da će se za nekoliko sljedećih godina dogoditi porast prvašića u Gospiću kao što je slučaj ove školske godine.

M.S.