Tijekom dana je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Groblja sv. Marije Magdalene i nogometnog stadiona Balinovac.
Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja istraživanjem i iskopima rukovodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Državno odvjetništvo RH.

Iskopi su u tijeku, a predviđeno je da će biti završeni do 29. listopada kako bi do blagdana Svih Svetih građani nesmetano mogli obilaziti groblje i odavati počast svojim pokojnima. Do tog datuma, za vrijeme trajanja iskapanja građani će groblju moći svakodnevno prilaziti na ulaz kod mrtvačnice.

Područje na kojemu se sada vrše probna istraživanja naslanja se na teren na kojemu su prilikom nedavnih infrastrukturnih radova pronađeni mnogi posmrtni ostaci žrtava poraća koje su tu likvidirane i odmah sahranjene. Sve su pronađene žrtve bile vezane žicom, s vidljivim tragovima ozljeda nastalih vatrenim i hladnim oružjem. Molitvu za odrješenje pokojnika izmolio je gospićki vikar don Anđelko Kaćunko.

L.O.