U gostima kod najvećih uzgajivača ličke pramenke u Hrvatskoj

Od kada je obitelj Ramljak tijekom rata prognana iz svojih kuća u BiH, za njih nema stanke. Došli su u okolicu Korenice 1996. godine i od tada na goloj ledini načinili carstvo. Sada ga drže tri generacije Ramljaka, a prvi među jednakim je Zdeno. U Koreničkom Kompolju obitelj Ramljak drži oko 2 000 ovaca pasmine lička pramenka, 120 krava i 10 konja. Ovo potonje je više je za svoju dušu.

Obišli smo imanje Ramljaka. Za zimu je spremno 3 500 velikih bala sijena, izgrađene su nove kuće, skladišta, štale, nabavljena neophodna tehnika…
Zdeno Ramljak:

Nastavak ispod oglasa

-Nema u stočarstvu „svetka ni petka“. Uvijek treba biti uz blago, uvijek ima nekog posla. Da nam nema starijih, teško bismo mogli uspjeti. A uspjeh dolazi samo s radom i ulaganjima. Uz naše ovce je uvijek pastir sa psima. Za ispašu koristimo neke privatne parcele ili općinsku zemlju. Uzgajivači ovaca najviše se žale na plasman ovaca i janjaca. Mi s time nemamo problema. Prodajemo samo janjce, vrhunska grla pasmine lička pramenka. Već godina imamo korektnu suradnju s jednim mesarom iz okolice Zadra, govori nam Zdeno, a razgovor prekidaju telefonski pozivi vezani uz ovaj mukotrpni posao.
Dok neki poljoprivrednici svoje postojanje mogu zahvaliti poticajima, kod Ramljaka nije tako.

-Mi smo radili ovaj posao dok nije bilo poticaja. Radit ćemo ga i dalje, ali se pitam koliko ljudi bi se nastavilo baviti poljoprivredom da se poticaji ukinu, pita se Zdeno.
Tijekom razgovora i obilaska pašnjaka ispod živica i okolnog drveća pojavljuje se stado ovaca. Neprekidno „živo more“ ličke pramenke. Na začelju su ovce s janjcima starim tek poneki sat.

L. O.