Mogao bi ovo biti generalni zaključak sa panel-rasprave na temu Zaštita voda u Hrvatskoj održane danas u hotelu „Jezero“u NP Plitvička jezera. Skup je održan povodom obilježavanja 70. obljetnice proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom jer je zbog svoje ljepote ovo je područje 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u ex-Jugoslaviji. Zbog posebnosti Plitvičkih jezera, između ostaloga i procesuosedravanja kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera te pri tomepredstavlja jedinstvenu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine.

Na temu rasprave „Zaštita voda u Hrvatskoj“ sudjelovali su Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, dr. sc. Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a, prof. dr. sc. Zoran Nakić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera. Govoreći o značenju aglomeracije i zaštite voda Igor Kreitmeyerje istaknuo važnost brojnih projekata koje podupire i sufinancira EU, a koji su uglavnom vezani uz zbrinjavanje otpadnih voda i potrebe veće skrbi o vodama, jednom od najvećih bogatstava RH. Pri tome je ustvrdio kako se u Hrvatskoj voda pije iz vodovoda, što u većini europskih država nije slučaj. Osim podzemnih i površinskih zagađivača Kreitmeyer je istaknuo i kemijske supstance koje se koriste u poljoprivredi. Direktor Hrvartskih voda Zoran Đuroković ustvrdio je kako je situacija s kakvoćom i količinama vode u RH među najboljima u Europi.

Iz vodovoda iscuri polovica vode!

– Često čujemo da je voda iz nekih vodovoda ponekad zamućena. Analize uzoraka ispravnosti vode za piće su redovne i stalne. Često se dogodi da se nakon jačih kiša voda zamuti jer su u izvorišta prodrle površinske vode. Veća su opasnost podzemne vode, ukoliko su zagađene i negdje su došle u dodir s otpadnim vodama. Zagađenja prouzrokuju i poplave pa se u tome smislu ulažu znatna sredstva kako bi se smanjio njihov utjecaj. Naš najveći problem su dotrajali vodovodni sustavi gdje se u prosjeku gubi gotovo 50 posto vode! Ona nam jednostavno iscuri i tu se gubi preko 120 milijuna kuna na godinu. Rekonstrukcije mnogih vodovoda su u tijeku i do konca ove godine nastojat ćemo te gubitke smanjiti na 25 posto. Puno se radi i na aglomeraciji i u tijeku je izvedba 38 prijekata. Samo ovdje na području Općine Plitvička Jezera pa do Rakovice utrošit će se gotovo 370 milijuna kuna kako bi se ovaj problem otklonio. Prema infmormacijama iz EU za ukupno 50 projekata aglomeracije u Hrvatskoj spremno je milijardu i 29 milijuna kuna, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. O potrebi pronalaska novih izvorišta vode dr. sc. Zoran Nakić smatra kako se stvari također kreću u dobrom smjeru.

-Apsurdno je da područje NP Plitvička jezera leže na vodi, a okolna naselja ljeti žeđaju, što se negativno odražava na turizam. Oko Koreničkog vrela u tijeku su nova istraživanja kako bi se našla nova izvorišta i taj bi se problem dugoročno riješio na najbolji mogući način, rekao je Zoran Nakić, istakavši kako su nedopustivi incidenti s onečišćenjem pitke vode na području Dubrovnika i na nekoliko lokaliteta u Slavoniji. Govoreći o međusobnoj suradnji struke ravnateljica Državnog hidro-meteorološkog zavoda Hrvatske dr. sc. Branka Ivančan Picek istaknula je kako mreža meteoroloških postaja diljem Hrvatske kvalitetno obavlja svoje zadaće, pri čemu sukcesivno traju ulaganja u tehniku, osuvremenjavanje i edukaciju djelatnika. Govoreći u ulozi domaćina ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević smatra kako su u smislu zaštite voda, flore i faune, na ovome području načinjeni brojni pomaci.

NP Plitvička jezera kao „perjanica“ zaštite voda, flore i faune

-U našem parku djeluje samostalni istražni centar „dr. Ivo Pevalek“ čiji stručnjaci neprestano prate stanje voda, utjecaj čovjeka na okoliš i sve eventualne promjene u prirodi. Lani smo u rad pustili pročistač otpadnih voda i na taj način uvelike smanjili ugrozu ovog zaštićenog područja. Od početka travnja uvedene su promjene iz našeg Akcijskog plana jer se od sada ulaznice za park kupuju isključivo on-line. Jednim dijelom smo već uspjeli izvršiti rasterećenje u smislu da nam se značajno poboljšanja predsezona i postsezona. Uvođenjem on-line prodaje karata smanjit ćemo gužve u špici sezone. Lani smo imali oko 1,7 milijuna posjetitelja, što je svakako veliki pritisak, ali više na naše ljudske resurse i ugostiteljske kapacitete. U nacionalnom parku se stalno gradi, renovira, popravlja, educiraju se kadrovi jer želimo zadržati vodstvo u smislu vrhunske ponude i usluga koje turistima pružamo. Dakako, prioritet pri tome je primjena najviših standarda u zaštiti prirode. Da nema takvog pristupa ubrzo bi se uništio ovaj osjetljivi eko-sustav, nestalo bi sedre i na taj način bi se ekološki urušila ova osjetljiva biološka ravnoteža, rekao je ravnatelj Kovačević.

Panel raspravu pratio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Diskusiju je moderirao meteorolog Zoran Vakula. Budući se prvi značajniji turistički val u NP Plitvička jezera tradicionalno očekuju na Uskrs, Vakula je najavio promjenjivo sunčano i toplo vrijeme, idealno za boravak u prirodi i obilazak prelijepih Plitvičkih jezera.

M. S.