OTOČAC- U Ribolovnom domu  ŠRU Gacka Otočac održana je Skupština Ribolovnog saveza županije Ličko senjske kojom je predsjedavao Željko Mataija. Prihvaćen je plan rada i financiranja za 2020 godinu, a nakon informacije i izlaganja dosadašnjih delegata  pozdravljen je prestanak statusa ribolovnog saveza u Zajednici sportova Ličko senjske županije. 

U nastavku sjednice prihvaćena je informacija predsjednika ribolovnih udruga o članstvu te izvršena distribucija  članskih iskaznica za 2020. godinu. Raspravljano je i o obvezama sukladno izmijenjenom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te, među ostalim, iduće godine  “papirnata” uvjernja o ribičkom ispitu ustupaju mjesto plastičnoj kartici i od 2021 nitko ne smije izdati državnu dozvolu i člansku iskaznicu bez “plastike”. 

Za razliku dosadašnjih godina prijave i registracije natjecatelja službenih natjecanja u ingerenciji SRS LSŽ trebaju se izvršiti  najzad do 01.03. tekuće godine. 

Na prijedlog predsjedavajućeg odlučeno je da se izborna Skupština održi do konca mjeseca Ožujka iduće godine, a svečana povodom 20 godina postojanja Saveza tijekom godine. Odobrene su i  4 značke i priznanje Hrvatskog ribolovnog saveza ribolovnoj udruzi Pastrva iz L. Lešća povodom pete obljetnice osnutka i rada. Odobrena je i financijska potpora udruzi iz Gospića za rješavanje problema oko vodoopskrbnog brojila koje trenutačno koristi s lovačkom udrugom i lovačkim savezom.

Prema riječima predsjedavajućeg Mataije, problem početkom 2021. godini po novom Zakonu može  nastati za “suhe” udruge jer će članske iskaznice najvjerojatnije preko posebne aplikacije resornog Ministarstva ili nacionalnog saveza naplaćivati ovlaštenik ribolovnog prava,  a novac refundirati udrugama. Novost je i da invalidi Domovinskog rata neće kao do sada dozvole i članske iskaznice kupovati drugdje te slobodno loviti na stajaćicama, odnosno jezerima  po RH već će isto rješavati u području ovlaštenika ribolovnog prava, priopćeno je iz Ribolovnog saveza Ličko senjske županije.

L.O.