hotel "Libra" - Senj

Senj – Ruglo usred turističke sezone. Najkraće bi se mogla opisati današnja zbivanja u Gradu Senju. Naime, inspektori Porezne Uprave Ličko senjske jutros su na očigled mnoštva turista i stanovnika Senja stavili ključ u bravu reprezetantivnog senjskog hotela „Libra“ koji je u vlasništvu tvrtke „Mališa“ d.o.o., smješetnog na samoj rivi. Da stvar bude još gora, svi gosti koji su boravili u hotelu morali su ga, navrat na nos napustiti do 15, 00 sati.

Obavijest da će hotel biti zatvoren inspektori Porezne Uprave Ličko senjske jučer (utorak) su ostavili na recepciji hotela, jer vlasnik nije bio prisutan. Unatoč činjenici da je opunomoćenik tvrtke „Mališa“ d.o.o. odvjetnik Vladimir Došen uložio prigovor na zapisnik koji je napravljen prije, a po kojem je utvrđeno porezno dugovanje od 880.000 kn, inspektori Porezne Uprave Područnog Ureda Gospić danas su zapečatili ulazna vrata hotela, čime su naredbu proveli bez odgode.

Ono što je bilo mučno, žalosto i jadno gledati, su trenutci u kojima se stavlja pečat i to u vrijeme kada je terasa hotela bila puna gostiju, a cjeli Grad pun turista koji su u nevjerici gledali ovaj, zasigurno nesvakidašnji događaj. Kako doznajemo,u nakani provođenja naredbe pečačenja hotela porezni inspektori bili su ustrajani, tako da su djelatnici hotela dali u „potragu“ za gostima hotela kako bi ih izvijestili da do 15,00 sati moraju napustiti hotel.

Opunomoćenik tvrtke „Mališa“ d.o.o. odvjetnik Vladimir Došen tvrdi da je siguran kako je ovo prvi slučaj zatvaranja hotela na Jadranu u jeku turističke sezone te da je u srijedu ujutro Poreznoj upravi u Gospiću predloženo da se pola duga od 440 tisuća kuna uplati u roku 8 dana kako ne bi došlo do zatvaranja hotela, no oni su i to odbili. U trenutku ovog incidenta, u hotelu je bilo zauzeto 39 od 40 soba, sa 66 gostiju, od kojih je 56 napustilo hotel ne vjerujući u sve ono što su mogli vidjeti i doživjeti.

Za vlasnika hotela ovo je težak udarac, kao i velika materijalna šteta te narušavanje ugleda kojega je stvarao desetljećima, dok je za državu ovo tek jedan šamar o kojem će mnogi turisti zasigurno dugo pričati.    

Nakon što je jutros hotel zapečaćen, poslijepodne oko 17,00 sati odlukom Porezne uprave u Gospiću ponovno je odpečaćen, zbog, kako navode, novonastale situacije.

Žao mi je što su se gosti za vrijeme svog boravka u našoj zemlji našli u tako neugodnoj situaciji. No, izrazio bih zadovoljstvo što su Ministarstvo financija i Porezna uprava prepoznali specifičnost navedenog slučaja i pokazali razumijevanje, te što je hotel u kojem je bilo gostiju, ipak nastavio s radom, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin saznavši za ovaj nesvakidašnji slučaj te dodao da u slučajevima kada se u ugostiteljskom objektu nalaze gosti koji koriste usluge, treba voditi računa o izbjegavanju dodatnih mogućih negativnih posljedica za ugled hrvatskog turizma.

Dražen Prša

Foto: Davor Bezjak