KALUĐEROVAC Ne zna se točno od kada datira ovo selo smješteno u zavjetrini brda Metlača, na obali rijeke Like. Do početka ’70.-ih ondje je nadomak Perušića živjelo gotovo 200 ljudi, danas teš šačica penzića što su se vratili svojim korijenima. Nadomak sela rijeka Lika je stvorila svoju prvu probojnicu, klisuru u živom kamenu, srljajući prema Kosinju i koncu svojega zemaljskog puta ličke ponornice. Kosinjani ovakve kamene litice nad rijekom zovu „sklope“, Kalđerčovani jesnostavo klisura. Ondje je prije nekoliko godina ekipa sa zagrebačkog PMF-a provela istraživanja o staništima i povratku vidre u ovaj areal. Vidre su se vratile  stare nastambe. Vidre jesu, ali ne i ljudi.

Danas župu Kaluđerovac vodi vlč. Mile Šajfar, župnik u Perušiću. Do nedavno je godinama bio župnik na Viškovu.

vlč. Mile Šajfar

-Župa Kaluđerovac danas ima 16 stanovnika, starijih ljudi koji su onamo vratili da bi uživali u mirovini. Smješteni su u 11 kuća. Toliko sam kuća i obitelji koje u njima borave blagoslovio u vrijeme Božića. U Kaluđerovcu nema ljudi, ali ne nedostaje volje da bi se tamo vratio život. U zadnjoj  fazi obnove je crkva sv. Nikole biskupa. Kaluđerovčvani vole svoj zavičaj i lobirali su preko Ministarstva kulture da bi se ta crkva obnovila. Vjerujem da ćemo na blagdan Svetog Nikole 6. prosinca u toj crkvi imati mnoštvo vjernika, optimističan je vlč. Šajfar.

„Dobri duh“ Kaluđerovca je Ankica Crnković koja se prihvatila mnogih aktivnosti da bi se obnovila crkva i u selo vratilo što više ljudi. U seoskoj školi zamukao je dječji smijeh još ’70. godina. Unatrag 20 godina zaustavilo se i zadnje lončarsko kolo na kojemu se u Kaluđerovcu proizvodilo na daleko poznato glineno posuđe.

U Kaluđerovcu su danas cijele 42 kuće pa je ovo selo danas najbolja paradigma galopirajuće depopulacije ovog dijela Hrvatske. Vlasnici svoje prazne kuće najčešće obiđu samo koncem ljeta ii početkom jeseni. Da bi pobrali poneku voćku sa stabala što su ih davno  sadili njihovi očevi i djedovi, uživali u čistom zraku i vinjetama rijeke Like koja, baš kao i ljudi, pamti mnoga bolja vremena.

Novi list