U koga je pucala prva puška ustanka u Srbu?

Prema pomno planiranom scenariju jučer je održano slavljenje tzv. narodnog ustanka u Srbu. Za govornicom su se redali Stipe Mesić, Zoran Pusić, Milorad Pupovac. Sa govornice je odaslana poruka u kojoj nije bilo nijansi: ili bijelo ili crno, ili mi ili oni! Još stupidnije su zvučale fusnote takve retorike po kojima su svi pobornici tzv. ustanka antifašisti, a oni drugi vjerojatno fašisti.
Komemoracije je održala i rodbina civila hrvatske nacionalnosti koji su u tzv. ustanku poklani, pobacani i zatrpani u mnoge jame, ili živi bacani u ognjeve vlastitih domova. Na potezu od Srba do Donjeg Lapca pobijeno je u tim prvim danima tzv. ustanka oko 430 civila. Najstrašnija je sudbina sela Ivezići kod Brotnje. Selo je „čuvao“ komunista, a kasnije general JNA Đoko Jovanić. Rezultat takvog „čuvanja“ je 37 ubijenih civila, od čega najmanje 14 djece. Iz Dabine jame preklani je ekshumirano 28 posmrtnih ostataka, od čega 5 male djece. Još nema točnih saznanja gdje su pobacana tijelo ostalih civila. Predsjednik Zajednice povratnika Ličko-senjske županije Frane Vrkljan bio je danas na komemoraciji.
-Nas 19 popeli smo se do Dabine jame da bismo položili vijenac, zapalili svijeće i molili se za ubijene mještane. Onda smo se okupili kod obnovljene crkve u Boričevcu. Na svetoj misi sudjelovalo je 60-a vjernika. Neshvatljivo je da se istodobno u Srbu bez riječi spomena na sve te žrtve i etničko čišćenje istočne Like, veliča tzv. ustanak sa fašističkim metodama. To je teško razumjeti, rekao nam je Frane Vrkljan.
U slavljenu tzv. ustanka koji je označio početak etničkog čišćenja i genocida u tome dijelu Hrvatske, ima još ponešto. Šalje se poruka po kojoj su Srbi uvijek žrtve. Od 27. srpnja 1941, pa do danas. Domovinski rat svakako valja preskočiti kao da se agresija i zločini nad Hrvatskima i Hrvatskom nisu niti dogodili. Licemjerno je i ne spomenuti u koga je pucala ta prva ustanička puška?!? Zato i dalje treba „bacati kost“ i činiti podjele jer je „mi ili oni“ prokušani recept proučavan u najboljim boljševičkim školama nekadašnjeg SSSR-a i KOS-a tzv. JNA.

L. O.

Nastavak ispod oglasa