U Kolanu održani 6. Dani hrvatskih sireva

U organizaciji Udruge hrvatskih malih mljekara i Sirane Gligora, a uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja održana je  manifestacija 6. Dani sireva u Kolanu na otoku Pagu.  Otvaranju su bili nazočni Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije,  pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić, predsjednik Udruge hrvatskih malih mljekara Vladimir Tomajić i Josip Zubović, načelnik Općine Kolan koji je također srdačno pozdravio sve prisutne uz domaćina ovog susreta Ivana Gligoru, vlasnika Sirane Gligora.

¨Ponosni smo što se ova manifestacija održava u Kolanu u našoj sirani. Ovo događanje je bitno zbog toga što predstavnici Udruge malih mljekara dolaze iz svih krajeva naše zemloe, a smotra se mogla nazvati i dani hrvatskih autohtonih sireva jer svi imamo u proizvodnim programima proizvodnju sireva iz svojih krajeva. Male mljekare su ¨škaja¨ koja drži zid, kako bi to rekli naši iz Udruge Suhozid, ili sitni kamen bez kojih zid ne može stajati. Da nema nas, hrvatsko sirarstvo i gospodarstvo bi bilo jako osiromašeno. Male mljekare za razliku od velikih sustava rade sa malim proizvođačima mlijeka kojih ima na stotine. Na tisuće ljude na taj način stječe svoju egzistenciju zahvaljujući upravo ovakvom odnosu malih mljekara.¨ – rekao je Ivan Gligor.

Nastavak ispod oglasa

Čast da otvori 6. Dane hrvatskih sireva pripala je Stipi Zriliću, županu Zadarske županije koji je ovom prigodom rekao: ¨Ovi dani sira s pravom se događaju u Kolanu, u Sirani ¨Gligora¨ jer je paški sir na najbolji mogući način postao brand i otoka Paga i Zadarske županije , ali i Hrvatske te je kao kvalitetan proizvod prepoznat diljem Europe i svijeta na što smo mi u Zadarskoj županiji ponosni. Zanimljivo je da zahvaljujući otoku Pagu naša županija ima najviše ovaca i po tome smo prv i u Hrvatskoj. Ono čemu težimo jest povezivanje turizma i poljoprivrede i da se naši poljoprivredni proizvodi prodaju u turističkom sektoru. Znanje je također danas vrlo bitno stoga je Zadarska županija izdvojila određena sredstva preko UN-a za razvoj. Prošle godine smo školovali određeni broj ljudi za zanimanja sirar i mljekar, a ove godine to radimo za zanimanja ovčar i kozar.¨.

¨Udruga malih mljekara u koju je udruženo 18 malih mljekara ima značajnu ulogu u hrvatskom mljekarstvu i na tržištu. Razvojni put udruge nije bilo lagan, ali proizvodni program je specifičan i takav mora ostati i dalje te se specifičnost tehnologije proizvodnje i okusa  i na dalje mora razvijati i čuvati. Karakteristike vaših sireva ne smiju poprimiti okuse industrijskih sireva te treba paziti da sirevi istog tipa ne bi bili identični .Ove godine je na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo 14 proizvođača  s 32 proizvoda vanjski izgled, boja, prerez, stanje sirnog tijesta konzistencija, miris i okus. ¨, rekao je prof. dr. Neven Antunac i proglasio pobjednike.

Stručno povjerenstvo u sastavu: Jasmina Havranek, Dubravka Samaržija, prof. dr. Bogdan Perko, prof. dr. Samir Kalin, prof. Dr Nataša Nikulec, Neven Antunac podijelili su ukupno 22 medalje što predstavlja udio od 69 %. Proizvodima  je dodijeljeno 13 zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih medalja. Od 13 sireva ocjenjenih zlatnom medaljom čak pet ih je prikupilo maksimalnih 20 bodova. To su slijedeći sirevi: Dragec –  polutvrdi masni sušeni sir s paprom proizvođača Euromed iz Bedenice, Dragec  – polutvrdi dimljeni sir proizvođača Euromed iz Bedenice , Paški sir, tvrdi ovčji iz 2010 i Paški sir, tvrdi ovčji iz 2011 proizvođača Sirane ¨Gligora¨ i Križevački dimljeni sir,  proizvođača Križevačka mljekara.

Domaćini su pripremili i mali kulturni program prigodom otvaranja u kojem su sudjelovali pivači pisama nakanat, ženska klapa ¨Kolanjke¨ te je prikazan isječak iz tradicionalnih karnevalskih kolanskih običaja uz sviranje na mišnicama. Na prigodno uređenim stolovima posjetitelji su mogli i sami kušati proizvode izlagača i uvjeriti se u njihovu kvalitetu.

Nakon toga su dodijeljena priznanja, a svima nazočnima je pripremljena prava stara domaća spiza – paški sir, lešo bravetina, pečena janjetina.

R.P.