U Otočcu je najavljen „Prvi susret povijesnih vozila Ferdinand Budicki“ koji će se održati od 6. do 8. kolovoza 2021. u središtu grada, kao i na sportskom aerodromu kluba “Krila Gacke” u Otočcu. Osim nekolicine  oldtajmer-entuzijasta iz Otočca ovaj događaj priređuje  Muzej automobila Ferdinand Budicki, u suradnji s Gradom Otočcem, GPOU i Muzejom Gacke. Povod ovog susreta je obilježavanja 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj. 

Izložba povijesnih vozila najprije će se organizirati na centralnom gradskom trgu Dr. Dražena Bobinca u Otočcu gdje će se izložiti i  najstariji hrvatski automobil Oakland iz 1925. godine otočkog apotekara i avijatičara Franje Časteka. Ujedno se organizira  i izložba fotografija formata dimenzija 1×1 m na temu povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu od 1898. – 1945. također na centralnom gradskom trgu.

Organizirat će se i predavanja popraćeno projekcijom fotografija na temu povijest automobilizma u Hrvatskoj u periodu od 1898. – 1945. u Muzeju Gacke, kao i predavanje o otočkom automobilistu i avijatičaru Franji Časteku, vlasniku najstarijeg hrvatskog automobila „Oakland True Blue Six“ iz 1926.g. i njegovoj restauraciji u Muzeju oldtimera Presečki iz Krapine.

Na aerodromu u Špliniku priredit će se okupljanje mlađih oldtajmera. Očekuje nas i edukacija u prometu pomoću simulatora prevrtanja i sudara koje će izložiti Hrvatski auto-klub, uz stručnu demonstraciju njihovih članova. Vidjet ćemo i izložbu robota svjetskih prvaka OŠ Zrinski Frankopani iz Otočca koji su se ovjenčali zlatom na susretu „RoboCup 2019. Sydney“.

Planirane su i povjesne kulturno – turističke vožnje po NP Sjeverni Velebit. Budući se na ovoj manifestaciji s pravom očekuje dolazak brojnih posjetitelja planirana su i  druženja i posjeti u okolici poput Kuća Velebita na Krasnu,  obilazak Utočišta za medvjede u Kuterevu, Majerovo i Tonkovic vrilo u dolini rijeke Gacke, špilja Grabovača u Perušiću i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

L.O.