U Korenici obilježen Dan ružičastih majica

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, a u sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova „Živim život bez nasilja“, jučer je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Korenici, učenicima i nastavničkom osoblju Srednje škole Plitvička jezera, prikazan film „Oblak“.

„Oblak“ je dugometražni dokumentarac o tragičnom gubitku sina jedinica, autora Miroslava Sikavice, u kojemu je naglasak stavljen na građansku solidarnost i aktivizam u društvu. Premlaćivanje Luke Ritza, mladića istog, no ipak ponešto drugačijeg od drugih, zainteresiralo je cjelokupnu javnosti i potaknulo građanski otpor maloljetničkom nasilju.

Nastavak ispod oglasa

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a 2017. godine Hrvatski sabor proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Običaj obilježavanja nastao je u Kanadi prije trinaest godine, kada je jedan dječak doživio izrugivanje i verbalno nasilje od strane svojih vršnjaka nakon što je došao u školu u ružičastoj majici kao znak podrške majci oboljeloj od karcinoma. U znak solidarnosti njegovi vršnjaci su u danima koji su uslijedili počeli dolaziti u školu obučeni u ružičaste majice.

Ovogodišnjim obilježavanjem Dana ružičastih majica u suorganizaciji Policijske uprave ličko-senjske, Općine Plitvička Jezera, Srednje škole Plitvička jezera i Učeničkog doma srednje škole Plitvička jezera, nastojalo se još jedanput skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja.

Na žalost vršnjačko nasilje je dio naše svakodnevnice i veliki problem među djecom i mladima koji često nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja i samo zajedničkim djelovanjem svih subjekata društva možemo pridonijeti razvijanju društva temeljenog na uvažavanju različitosti i međusobne tolerancije.

L.O.