U Kosinju i dalje traje borba s poplavama

Vodostaj rijeke Like  i njezinih pritoka raste sedmi da za redom. Danas je dosegao najvišu razinu, gotovo do vodostaja koji je 2010. godine na  području Kosinja poplavio 150 kuća. U Kosinju ovih dana sve prometnice nestaju u vodi, a privezani čamci govore na koji se način promet dalje  može odvijati. Nakon redovnog sastanka Stožera Civilne zaštite Općine Perušić predsjednik ovoga tijela Mihael Kurteš obratio se novinarima.

-Vodostaj od jutros stagnira, zahladilo je i ukoliko ne bude oborina nadamo se da rijeka Lika više neće rasti. Voda je prodrla u 50 objekata, 30 kuća i oko 20 gospodarskih objekata. Budući je posvuda isključeno napajanje el. strujom na terenu se sada nalaze dva velika agregata HEP-a i 40-ak naših manjih agregata. U upotrebi je 10 čamaca kojima dovozimo namirnice, gorivo, kućne potrepštine, lijekove… Ekipe hitne medicinske pomoći imale su sinoć dvije intervencije, pri čemu je jedna osoba zbrinuta u Općoj bolnici Gospić, istaknuo je predsjednik Stožera Mihael Kurteš.

Nastavak ispod oglasa

Stožer i DVD Perušić junaci su kosinjske priče

Okrenilo je na buru i uz novi snijeg vani je vrlo hladno. Promrzli članovi Stožera niti ne pomišljaju na uzmak. Na prostoru ispred mosta (koji je prije tri dana nestao pod vodom) vrlo je živo. Vrši se pretovar goriva na čamce i dalje prema agregatima na terenu. Prati se popis potrepština koje valja otpremiti i na lokacije udaljene  gotovo 15 km. Na terenu je stalno i načelnik Općine Perušić Ivica Turić sa suradnicima, predstavnik Hrvatskih voda Mladen Vodička, Joso Živković iz PUZS Gospić, pripadnici policije, Crvenog križa, HGSS-a… Načelnik Općine Perušić napominje:

-Svi ovi ljudi napravili su veliki posao i uložili maksimalne napore da se ublaži ova teška situacija. Ipak, nemojte mi zaboraviti vatrogasce DVD-a Perušić!

Doznajemo kako su vatrogasci neprestano na terenu. Pomažu evakuirati kućanske aparate i namještaj iz nižih dijelova poplavljenih kuća. Nose teške agregate i gorivo, voze čamce… Pomažu u svemu. Mještanima Kosinja već je dosta svih ovih nevolja. Ne žele više niti pred kamere. Po njihovim svjedočenjima  vatrogasci DVD-a Perušić i Stožer civilne zaštite junaci su ove priče.

M.S.