U Kosinju vodostaj raste 10 cm na sat

Na širem području Gospića i Perušića od ponedjeljka poslijepodne nadležne službe bore se s poplavama nastalim uslijed naglog topljenja snijega s Velebita i velike količine kiše koja neprestano pada posljednja dva dana.

Iz brane Sklope u Kosinju ispušta se 650 kubika vode, dok se do jutros puštalo 800 kubika. Vodostaj raste 10 centimetara po satu, a taj tempo očekuje se i tijekom sztrašnjeg dana.

Nastavak ispod oglasa

Za sada nije poplavljenja niti jedna kuća na području Kosinja, no odsječena su sela Podjelar, Sušanj, Bakovac te Gornji Kosinj. Stanovništvo se prevozi s tri čamca koja su na raspolaganju.

– Stanje nije alarmantno kao 2010. Moramo samo pratiti vremensku prognozu jer ako dođe do pada temperature i smrzavanja, kao što najavljuju, stanje će se smiriti. Računamo da će i danas voda rasti ovim tempom. Dovezli smo tri čamca, a sutra uključujemo još dva HEP-ova čamca. Ovdje smo svaki dan, stožer za zaštitu i spašavanje je preseljen u Kosinj i sve je pod kontrolom, kazao je Drago Hećimović, načelnik stožera za obranu od poplava u Kosinju.

– Cijelu noć se pratilo stanje na području grada Gospića. Vatrogasne snage su i na širem području Otočca radile na ispumpavanju stambenih objekata. U Kosinju su u funkciji čamci koji premostavaju dio prometnica koje su trenutno odsječene. HGSS je spreman u slučaju prebacivanja ako dođe do potrebe zbrinjavanja starijih i bolesnih koji trebaju do bolnice, kazao je Joso Živković, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

U Otočcu te okolnim naseljima Ličko Lešće, Čovići, Prozor i Sinac vatrogasne ekipe rade na ispumpavanju objekata, a u pomoć su im upućena i četiri pripadnika Državne intervencijske postrojbe Zadar s dva vozila i devet pumpi, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Stanje na širem području Gospića se smiruje. Pod vodom je nekoliko podruma, no broj intervencija se tijekom noći smanjio.

Ivan Biljan, zamjenik gradonačenika i načelnik stožera za Gospić kazao je kako se stanje normalizira.
– Vodostaj opada i sve odlazi prema Kosinju. Ne očekujemo povećanje vodostaja već normalizaciju situacije. Vatrogasci su na terenu, ispumpavaju podrume, a maloprije smo imali i akciju GSS-a koji su pomogli preko vode prebaciti nekoliko ljudi.

Pod vodom su prometnice Pazarište-Plana, Pazarište-Podastrana, Gospić – Lički Novi, Smiljan -Novoselo, Donji Kosinj – Rudinka te Gornji Kosinj- Kosinjski Bakovac.

I.V.