U Krašiću otkrivena spomen-ploča službenici časnoj sestri Žarki Julijani Ivasić, svetu misu predvodio biskup Križić

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je u nedjelju 17. studenoga misu u župi Presvetog Trojstva u Krašiću, a potom je otkrivena spomen-ploča službenici Božjoj s. Žarki Julijani Ivasić.

Na misi su koncelebrirali umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, sin ovog kraja, biskupov tajnik i kancelar vlč. Mišel Grgurić i domaći župnik vlč. Ivan Vučak. Domaćim vjernicima pridružio se veći broj milosrdnica s vrhovnom glavaricom časnom majkom Miroslavom Bradicom koja je također rođena u ovom kraju, i članicama vrhovne uprave. Stigao je i autobus hodočasnika iz Splita koji štuju blaženog kardinala Alojzija Stepinca te domaći vjernici. U župi djeluju Služavke Malog Isusa Zagrebačke provincije koje su tu djelovale i u vrijeme zatočeništva bl. Alojzija Stepinca. Sada su tu s. Katarina Penić Sirak, rođena Krašićanka, donedavna provincijalka te s. Simeona Capan po rođenju iz Tounja.

Biskup Križić je na početku spomenuo bl. Alojzija Stepinca koji je simbol mučeništva, a iz Krašića je i službenica Božja mučenica s. Žarka Julijana Ivasić koja je strijeljana u Gospiću i pokopana na gospićkom groblju te se za nju kao i za još 6 pogubljenih sestara u raznim mjestima djelovanja vodi proces proglašenja blaženima.

Nastavak ispod oglasa

Osvrnuvši se na patnje i mučeništvo s. Žarke Julijane Ivasić, članice redovničke zajednice Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog – Zagreb, biskup je u propovijedi pojasnio kako Isus govori o nekim znacima trpljenja i patnje kroz koje će prolaziti njegov učenik. „Može izgledati čudno, ali se najviše ljudi obratilo Bogu kroz životne patnje. Tu su Boga susreli kao nigdje drugdje; tu su doživjeli njegovu ljubav i dobrotu što izgleda kao istinski paradoks. Na koncu, i Isusov križ je bio objava Boga. U evanđelju vidimo kako je rimski vojnik prvi prepoznao Boga u Isusu i baš onda kada je Isus visio na križu. Isus je svojim učenicima unaprijed navijestio da će biti suočeni s velikim patnjama i stradanjima. Govorio im je o tome više puta i pripremao ih na to. Ne znam koliko su sve ovo razumjeli i ozbiljno uzeli, ali im se sigurno nametalo pitanje: Pa Isuse, zar nas ti nećeš moći spasiti i zaštititi? No brzo će shvatiti da Isus nije zaštitio ni samoga sebe, ali patnja nije imala zadnju riječ u njegovom životu kao što neće imati niti u životu učenika“, rekao je biskup.

Na kraju mise biskup je iznio biografske podatke o životu i mučeništvu službenice Božje s. Žarke Ivasić. Nakon toga su se svi u procesiji uputili do njezine rodne kuće, odnosno, do novije kuće sagrađene na starim temeljima čije su vlasnice dvije pranećakinje s. Žarke – Marija Cvetan i Barbara Jurinić, koje žive sa svojim obiteljima u Petrovini, a njihov otac nećak s. Žarke zove se Dragutin Ivasić, sin Antuna, brata s. Žarke. Spomen-ploču, postavljenu na tu kuću, otkrile su spomenute pranećakinje te vrhovna glavarica Družbe s. Miroslava Bradica i župnik Vučak. Otkrivanja ploče završilo je blagoslovom i molitvom za proglašenje blaženima i svetima svih sedam službenica Božjih.

L.O./GSB