Neuobičajeno topla zima uvelike je promijenila navike ljudi i životinja. Ovo potonje najbolje se ogleda na štićenicima Utočišta za medvjede u Kuterevu. O svemu nam je više rekao voditelj Utočišta Ivan Crnković-Pavenka koji ovih dana ima pune ruke posla.

-Medvjedi su ove zime vrlo kratko spavali onaj pravi zimski san. Uglavnom su se odmarali noću. Kao ljudi. Topla zima poremetila im  je i ubrzala ciklus hranjenja. Već godinama ih prestajemo hraniti na svetu Katu, 25. studenoga. Tada već prikupe dovoljno sala da bi prezimili oštre ličke zime. Na proljeće je  ciklus hranjenja uvijek počinjao 25. ožujka. Ove godine smo se malo požurili i jučer smo medvjedima dali prvi obrok: mnoštvo sjemenki suncokreta koje su im važne za zdravu probavu i proljetno čišćenje crijeva. Danas već kombiniramo kukuruz i veliki medvjeđu deliciju: ocvale vrbove grančice, rekao nam je Ivan Crnković-Pavenka.

U Kuterevu je pandemija koronavirusa zatekla deset mladih volontera iz nekoliko europskih država. Ne žure se doma jer će ovo velebitsko selo vjerojatno među zadnjima osjetiti „bijes“ ove uvezene pošasti.

M.S.