U Lici ipak previše vukova?

Unatrag dva mjeseca u više navrata smo javljali o napadima vukova na stoku. Zadnji slučaj napada vukova u Barletima samo je potvrdio ono što lovci govore dulje vrijeme: vukova ima previše!

Tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije, pasionirani lovac i ljubitelj prirode Mile Ugarković potvrdio je informacije o brojnosti vukova.

Nastavak ispod oglasa

-U stalnim sam kontaktima s predstavnicima lovačkih društava i s mnogim lovcima. Od kada je pao snijeg puno je lakše pratiti tragove životinja. Ako je suditi po tim tragovima, ali i lešinama ubijene divljači, vuka u Lici ima previše. Grube procjene govore o oko 200 vukova. S obzirom na brojnost srneće divljači koja su vukovima najčešća hrana, vukova  zaista ima previše. Od početka ove godine je samo na ličkom sredogorju nađeno sedam ostataka lešina srna. Kada je pao snijeg i malo zatoplilo, naglo su pale temperature i stvorena je površica na snijegu. Srne propadaju duboko u snijeg, a vukovi ih onda lako uhvate. Nekada je  Državni zavod za zaštitu prirode na temelju dojava lovačkih društava o brojnosti populacije  vukova redovno odobravao odstrelne kvote. Ovo je već četvrta godina da lički lovci nisu dobili te kvote, iako ponavljam da vukova ima sve više, rekao nam je Mile Ugarković.

Učestali napadi na stoku i divljač slabo dopiru do zaštitara vukova. Izostankom odstrelinih kvota  očito se šalje poruka kako je populacija vukova u Lici još uvijek ugrožena. S druge pak strane očajavaju uzgajivači stoke jer su njihova stada svako malo na meti ovih predatora. Lovci će vam reći kako redovno hrane divljač, pune solišta, čiste pojilišta i paze na divljač kako bi onda vukovi imali svoje gozbe!

M.S.