U Lici izgorjele dvije obiteljske kuće

Foto:Arhiva/Dražen Prša
Foto:Arhiva/Dražen Prša

Dvije ličke obitelji izgubile su svoj dom u požarima koji su im progutali sve što su imali. U samo nekoliko sati razmaka obitelj Kostelac iz Švice nedaleko Otočca te 86-godišnji Dane Miščević iz Raduča nedaleko Lovinca, ostali su bez krova nad glavom.

Obitelj Kostelac, 31-godišnjeg Ivu, njegovu suprugu Stelu te baku Katu, požar dimnjaka probudio je usred noći. Izgorjelo je cijelo potkrovlje i gornji kat kuće. U prizemlju gdje su spavali ostalo je sve netaknuto.

Razgovarali smo s Fabijanom Tomaićem, Ivinim ujakom, koji objašnjava da će na proljeće morati razrušiti dio kuće i sagraditi ponovno. Nada se pomoći susjeda i dobrih ljudi.

– U svoj ovoj studeni još je i do požara došlo. Moj nećak jako je bolestan i od sve brige oko njega još i ova nesreća. Dok donekle ne saniramo donji dio kuće Ive i žena će biti kod njegove majke Mire, objašnjava nam Tomaić.

Sreću u požaru stare kuće u kojoj se rodio imao je i Dane Miščević koji je plamen iz dimnjaka primjetio dok je bio ispred kuće. Obilazio je svojih deset ovaca koje sada ostaju na brigu susjedima. Prvi susjed zbrinuo ga je noć nakon požara te pozvao vatrogasce. Po njega je došla kćer iz Zagreba kod koje će stanovati dok se ne obnovi kuća.

– Živim ovdje cijeli svoj život, skoro pa da 100 godina imam, kazao nam je unatoč svemu dobro raspoloženi 86-godišnjak.

– Bio sam vani kada sam vidio dim na tavanu. Popeo sam se gore, vatra je već bila metar visoka. Rekao sam si bježi dolje, uhvatio što sam mogao, spasio osobne dokumente i neki sitniš, prepričava nam.

Danijel Jurjević, načelnik općine Lovinac, koji je svjedočio požaru, kazao nam je kako će pomoći Dani Miščeviću.

– Nažalost nismo mogli puno učiniti, kuća je planula u trenu. Star je to krov, drvene grede su na tavanu. Čim snijeg malo popusti krećemo u akciju prikupljanja donacija, a pomoći ćemo i mi kao općina, kazao je.

Unatoč tome što su izgubili kuće i materijalne stvari, obje obitelji sretne su jer nije bilo većih žrtava.

Iva Vidović/VLM