U Lici je započeo lov šljuke

Gljivari se često znaju pohvaliti kako su tijekom šetnje šumama i proplancima znali na tlu zateći mrtvu pticu dugoga kljuna. Kada su je dotakli ili odgurnuli nogom, „mrtva ptica“ bi oživjela i brzim letom nestala. To su šljuke (Scolopax rusticola), ptice „preletačice“ koje u Hrvatsku dolijeću čim u Skandinaviji ili Rusiji smrzne tlo i padnu snjegovi.

U potrazi za novim, privremenim obitavalištima, šljuka neizostavno prelijeće Liku. U vlažnom i rastresitom tlu traži gliste, crviće i insekte. Kada kod nas smrzne i padnu snjegovi šljuka će krenuti dalje prema jugu.

Nastavak ispod oglasa

Pojasnio nam je to pasionirani lovac i ekolog, tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

-Službeni lov na šljuke otvoren je 16. listopada. S terena sada stižu informacije o pojedinačnim uspjesima lovaca iz Italije, dok se naši lovci samo u neznatnom broju bave ovom divljači. Za to treba imati obučene pse koji pronalaze šljuke, a lovci doista moraju biti vični u takvom lovu.
Šljuka će se kod nas zadržati dok bude toplijih dana, ali čim tlo smrzne i postane im teško dolaziti do hrane šljuke sele u toplije krajeve. Kod nas zimi vrlo rijetko ostaju, rekao nam je tajnik Mile Ugarković.

Posebno obučeni psi za lov šljuke procjenjuje se na područjima Europske unije od 2 000 do vrtoglavih 4 000 eura.

L. O.