U Lici najviše mina!!!

GOSPIĆ – Ličko-senjska županija je sa 153 četvorna kilometra i dalje minama najzagađeniji dio Hrvatske! Istaknuo je to na konferenciji za novinare direktor Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan. Među gradovima koji minsko sumnjiva područja imaju gotovo u  središtima  svakako prednjači Gospić.  Četnici su tijekom rata u više navrata na samo središte grada ispaljivali raketne sustave «Orkan» sa kasetnim bombama. Jedna od takvih parcela nalazi se u Kaniškoj ulici, a tvrtka „Piper“ iz Slavonske Požege pri kraju je razminiranja područja što se neposredno naslanja na glavnu cestu. Predstavnici Grada Gospića, Ličko-senjske županije, Hrvatskog centra za razminiranje(HCR), Veleposlanstva SR Njemačke i pirotehničari tvrtke  «Piper» označili su nazočnošću zadnju etapu radova. Gradonačelnik Milan Kolić zahvalio se svojim sugrađanima na strpljenju i donatorima na novčanoj pomoći pri realizaciji ovog projekta.

  –  Nalazimo se na parceli površine 37 194 m2 koja će za koji dan biti očišćena od zlokobnih «zvončića». Ovim se putem želim zahvaliti Vladi SR Njemačke na donacijama i humanitarnoj zakladi ASB, HCR-u, tvrtki «Piper», ali najviše našim sugrađanima na strpljenju koje su iskazali svih ovih godina.  Opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava na žalost je još uvijek naša realnost jer sam nedavno dobio informaciju  o pronađenim minama u Lipovskoj ulici. To je još jedno upozorenje našim građanima da prilikom poljoprivrednih radova ili kretanja po terenu  paze na oznake minskih polja kako se ne bi dogodilo najgore, rekao je gradonačelnik Kolić.   Njemački vojni ataše u RH pukovnik Ralf Mayer govorio je u ime humanitarne zaklade za razminiranje ASB koja svake godine Hrvatskoj financijski pomaže pri razminiranju.

Nastavak ispod oglasa

   – Naša Vlada će i ove godine Hrvatskoj donirati 500 tisuća eura, rekao je Mayer. Novost iz  naše financijske administracije  je u tom što se zahtjeva uključivanje hrvatskih općina,  gradova i županija na način da na svaki uloženi  hrvatski  euro njemačka Vlada daje svojih devet eura, tj. u odnosu 1:9. Dosadašnja je suradnja s RH, kao i s Gradom Gospićom i Ličko-senjskom županijom bila je vrlo korektna i profesionaln, rekao je njemački vojni ataše pri njemačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj  R. Mayer.

                                                                                       M. S.