Ne prestaju prigovori proizvođača krumpira na otkupne cijene njihovih proizvoda. Posebno su glasni proizvođači iz sjevernih dijelova Hrvatske gdje se krumpir uzgaja u najvećim količinama. Tvrde kako su ucijenjeni jer im otkupljivači nude 90 lipa za kilogram krumpira  u veleprodaji. Kako se ističe na ovaj način se ne pokrivaju niti troškovi proizvodnje krumpira, pri čemu nema niti govora o zaradi, dok je ljudski rad postao besplatan. Istodobno se u Hrvatsku uvozi krumpir sumnjive kvalitete po iznimno niskim cijenama, što izravno ugrožava domaće proizvođače.

Najveći proizvođač krumpira u Lici je poduzeće „Agro Velebit“ iz Lovinca koje je ličkom krumpiru uspjelo priskrbiti zaštitnu markicu za kvalitetu zbog zemljopisnog podrijetla ovoga proizvoda. Direktor poduzeća je dipl. ing. Nikola Vidaković kojega smo zatražili mišljenje vezano uz cijene otkupa krumpira na hrvatskom tržištu.

-Otkupna cijena krumpira iz sjevernih županija po 90 lipa po kilogramu na veliko svakako je niska. Ove godine se u Europi osjeća manjak krumpira zbog velike suše. Uzimajući u obzir cijene repro-materijala mislim da je u tom dijelu Hrvatske realna otkupna cijena od 1,25 do 1.5 kunu. Jedan od problema dijela proizvođača na tome području je i izostanak skladišnog prostora, što koriste otkupljivači krumpira na veliko. U Lici je otkupna cijena kilograma krumpira bila do dvije kune. Naš je krumpir neusporedivo kvalitetniji nego li krumpir iz drugih dijelova RH zbog tla i klimatskih uvjeta.  Unatoč velikim količinama krumpira na hrvatskom tržištu ove godine većina ličkih proizvođača već su našli kupce, ističe direktor Nikola Vidaković.

Dok je suša desetkovala nasade krumpira diljem Europe Hrvatska je imala vrlo plodnu godinu. Poduzeće „Agro-Velebit“ ove je godine doseglo proizvodnju od 1000 tona sjemenskog i merkatilnog krumpira. Kako nam je rekao Nikola Vidaković „u Lici je plasman krumpira uglavnom-neupitan“!

M.S.