U Lici pod minama još 129 km2

Dolaskom toplijih dana intenzivirali su se radovi na razminiranju Ličko-senjske županije. Iz Centra za razminiranje u Sisku od glasnogovornika Mladena Crnkovića doznajemo kako se gotovo svakoga dana smanjuje broj minsko-sumnjivog prostora.

-U Lici trenutno radimo na 13 prijekata, pri čemu je angažirano više od 200 ljudi. Unatoč intenzivnim radovima na tome području se još uvijek nalazi 129 km2 minsko kontaminiranih površina. Nekoliko projekata provodi se u blizini naseljenih područja. Tako se u blizini Gospića radi na dva projekta, pri čemu je jedan uklanjanje kasetnog streljiva, odnosno „zvončića“. Također se nastavljaju poslovi razminiranja na lokalitetima Bilaj-Barlete.  Kod Otočca se radi na područjima Lisac-Staparuša, dok su kod Perušića radovi intenzivno izvode kod Lipove Glavice. Što se tiče projekata koji se realiziraju u blizini naselja treba istaknuti i područje Glibodola u Općini Brinje, kao i naselje Gornji Vaganac u Općini Plitvička jezera, rekao nam je Mladen Crnković.

Nastavak ispod oglasa

Hrvatski centar za razminiranje u koordinaciji s društvima Crvenog križa, osnovnim i srednjim školama kao i policijskim postajama diljem Hrvatske redovno organizira edukacije vezane uz opasnosti od minskih polja.

Text i foto: M. S.