U Lici se krče tereni za nova stada ovaca

U Ličko-senjskoj županiji sustavno raste broj Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posebno su osjetno porasli OPG-i koji se bave stočarstvom. Budući su većinom zakupljene pašnjačke površine u državnom vlasništvu, novi poljoprivrednici prihvaćaju se iznajmljivanja poljoprivrednih površina u privatnom vlasništvu.

U okolici Gospića još uvijek ima površina koje nisu tretirane  najmanje 17 ili 18 godina. Neke i dulje. Priroda je učinila svoje pa se posvuda proširala šuma ili podivljala makija. Neki se prijašnji vlasnici tih površina ne smiju ili ne žele vratiti u zavičaj pa se kao spasonosni modus našla prodaja ili najam takvih parcela.

Nastavak ispod oglasa

Lika je inače ekološki neprikosnovena regija čije površine u okolici Gospića gotovo „vape“ za poljoprivrednim zahvatima, pri čemu se uzgoj stoke svakako stavlja na prvo mjesto. Zato su sve učestali upiti dalmatinskih poljoprivrednika koji u pitoresknoj Lici žele osnovati novi život i egzistenciju za svoje obitelji.

Nedaleko od središta Gospića ovih dana scene kao iz ZF filmova s temama „Dan poslije“. Uz samu cestu pokrčene su velike količine šume i očišćene škare kako bi se stvorile pašnjačke površine. O tome svjedoče stotine, ako ne i tisuće kubnih metara drva, grana i ostalog otpadnom materijala. Kako smo čuli od radnika-na proljeće na taj teren dolaze pastiri sa svojim stadima ovaca.

L.O.