U prošlom, 5. tjednu u 2020. godini, odnosno   u vremenu od 27. siječnja do 2. veljače Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije Gospić zaprimio je rekordnih 150 prijava, sa svih pet epidemioloških područja (Gospić, Otočac, Senj, Novalja, Korenica). Tako se za sada ukupno broji 476 oboljenja od gripe. Najviše oboljelih je u pedijatrijskoj dobi i s područja Gospića, što je i očekivano s obzirom da je u Gospiću jedina opća bolnica u županiji. Od 64 poslana brisa ždrijela/nosa na gripu u HZJZ, stigla su 33 pozitivna nalaza (52%), 28 su tip A (H1N1 i H3N2), dok ih je pet tip B pozitivna uzorka (soj Victoria).

Na sreću do danas na području Županije nije zabilježen niti jedan  smrtni slučaj kao posljedica gripe. Podaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da je  zaključno s 2. veljače ove godine u Hrvatskoj službeno registrirano ukupno 10 944 oboljelih od gripe, od kojih je 5 575 prijavljeno tijekom 5. tjedna. Kroz zbirne podatke do sada je prijavljena smrt 19 osoba.

Prema preliminarnim laboratorijskim podacima udio zaprimljenih uzoraka pozitivnih na virus gripe je 64 posto, pri čemu i dalje dominira virus gripe A – 80 posto ukupno pozitivnih uzoraka. Među subtipiziranim uzorcima gripe A zastupljen je tip A/H1 sa 40 posto,  a tip A/H3 sa 60 posto.

U oko 20 posto uzoraka pozitivnih na virus gripe potvrđen je virus gripe B. Prema službenim podacima prisutnost zloglasnog korona-virusa u RH nije potvrđena. Zato nam ne manjka obične, sezonske gripe čiji su simptomi bez komplikacija:
– povišena temperatura
– drhtavica
– glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita
– bolovi u mišićima i zglobovima
– curenje i začepljenost nosa
– grlobolja
– kašalj
Gripu treba preležati. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje od velike je važnosti da bismo preboljeli ovu dosadnu bolest koja nas pohodi svake zime.

L.O.