U Lici sve više požara u poljima

Ilustracija

Suha zima i ljudski nemar ovih se dana očituju posvuda diljem Like. Požari po poljima vide se svakoga dana jer vlasnici zemlje na taj način žele umanjiti djelovanje prirode na parcelama koje malo ili nikako ne obrađuju. Ne postoji djelić ličkog prostora gdje se požari nisu pojavljivali. Vatrogasci su djelovali na nekoliko lokaliteta gdje je postojala opasnost da se vatra otme kontroli i ugrozi kuće, gospodarske objekte ili se proširi na šumske predjele. Vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović napominje kako je zima bez snijega i kiše stvorila pretpostavke za učestalo paljenje vatre.

-Klimatski su uvjeti dali doprinos da se požari na otvorenome zadnjih dana pojavljuju sve učestalije. U analizi prošlogodišnje požarne sezone požari na otvorenome se u 92 posto slučajeva  javljaju na mjestima gdje se nalaze poljorivredno nekultivizirani prostori pa je neku površinu uvijek lakše zapaliti, nego li obrađivati. Ovih dana na svu sreću vatrogasci su djelovali u svega nekoliko navrata i spriječavali da se požari ne otmu kontroli. Zato bi i ovoga puta apelirao na vlasnike poljoprivrednih površina da ne izazivaju požare, a ukoliko to moraju učiniti neka obavezno o tome izvjeste vatrogasce, naglašava vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Nastavak ispod oglasa

Najcrnji scenariji u nepažljivom paljenju suhe trave i niskog raslinja rezultiraju proširenjem vatre na šumske površine ili kao u nekim slučajevima izazivanjem požara na gospodarskim objektima i kućama.

M. S.