Kiša što je ovih dana povremeno padala diljem Like neće znatnije utjecati na berbu šljiva. Zato što ove sezone gotovo da šljive niti nemaju plodova. Proljetos su mrazevi uglavnom desetkovali sve vrste voća pa su se plodovi zametnuli tek na pokojem stablu. Dogodilo se da je u istom voćnjaku mraz uništio gotovo sve cvjetove, pa je ostalo voća tek za najesti se.

Ova  hladna kataklizma zaobišla je tada  dijelove Lovinca, Krbavskog polja i Donjeg Lapca. Ovih dana tek  rijetki Gospićani beru šljive jer su popularne „bistrice“ urodom sasvim podbacile. Pečenje rakije i pekmeza  ove godine moglo bi nas sasvim zaobići.

Ovome se ne treba čuditi jer su bez ploda ostale i čitave plantaže inače otporne aronije ili borovnica. Uzaludno  su proljetos neki vrijedni vlasnici voćnjaka pred svitanje palili vatre i dimili voćke. Mraz je pao u nekoliko navrata pa  im je trud bio uzaludan.

U nekoliko poljoprivrednih emisija u hrvatskim medijima govorili su stručnjaci i davali savjete  vezane uz mraz. Zbog sve evidentnijih klimatskih poremećaja voće bi uskoro moglo biti prava (skupa) rijetkost pa struka sve glasnije predlaže sadnju i uzgoj sibirske borovnice, voća kojemu ne smetaju temperature zraka oko ništice. A šljive bi u tom slučaju mogle davati plod samo u plastenicima.

L. O.