Mediji su diljem Europe prenijeli vijesti po kojima se poljorivrednicima javljaju menadžeri, profesori, informatičari, umjetnici… Svi s istim zahtjevima: žele obrađivati zemlju! Unatoč pošasti koronavirusa proljetna sjetva i rad na poljoprivrednim površinama ne može čekati jer  zemlja, oranice i nasadi moraju se tretirati. Da bismo imali što jesti. Lijepo vrijeme na polja je ovih dana privuklo i ličke poljoprivrednike.

Najveći lički proizvođač krumpira je tvrtka „Agro-Velebit“ iz Lovinaca. Upravo zahvaljujući njima krumpir proizveden na ličlkim poljima uresio se zaštitnom markicom proizvoda sa zemljopisnim porijekom. O trenutnim aktivnostima razgovarali smo s direktorom  Nikolom Vidakovićem.

-Kako sam? Odlično, jer sadimo krumpir i gledam Velebit! Posao smo započeli prije nekoliko dana i sve teče po planu. Ove sezone ćemo posaditi oko 30 hektara merkantilnog i 15 hektara sjemenskog krumpira. Što se tiče sorti, na tržištu je i dalje najpopularniji desire, ali je su kupcima sve omiljenije sorte krumpira silvana, agria i kartagena. Očekujemo proizvodnju oko 800 tona merkantilnog i 200-250 tona sjemenskog krumpira. Ono što je nama proizvođačima najvažnije jest plasman proizvedenih količina. Mi za sada takvih problema nismo imali jer sav proizvedeni krumpir lako nađe kupce, napominje Nikola Vidaković.

Zbog klimatskih promjena i sušnih ljeta „Agro-Velebit“ jer prvi u Lici uveo navodnjavanje krumpira. Na ovaj su način tretirali oko 40 posto svojih usjeva, a lanjski rezultati su bili odlični.

M.S.