Zadnjih dana smo svjedoci podataka nacionalnog Stožera civilne zaštite po kojima se jedini zabilježeni podaci o smrtnosti građana RH odnose na štićenike Domova za starije i nemoćne osobe. COVID-19 se pokazao kao smrtonosan za mnoge starije, posebice za one koji su već bolovali od težih kroničnih bolesti. Ovaj scenarij se pokazao posebno pogubnim u takvim ustanovama u Dalmaciji i Slavoniji. Kakva je trenutna situacija u Domovima za stare i nemoćne Ličko-senjske županije pitali smo ravnatelja triju ličkih Domova Ivana Bronzovića.

-Od samog početka ove epidemije mi se striktno pridržavamo odredaba i preporuka županijskog Stožera civilne zaštite i struke. Tako do danas nismo imali niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, niti zaposlenika niti štićenika. Na ovaj smo način sačuvali zdravlje i živote 355 naših štićenika i 132 zaposlenika u Otočcu, Udbini i Gospiću.

U dogovu sa Stožerom ustrajat ćemo do 15. svibnja na radniom principu 7+7, pri čemu svi zaposlenici ostaju na radnom mjestu  neprekidno po sedam dana, a zatim su sedam dana doma. Također će se i dalje vršiti stalna testiranja na COVID-19. Nakon ovoga roka koristit ćemo nešto blaži sustav rada 7+7 na način da će se zaposlenici navečer vraćati kućama. U našim ustanovama trenutno raspolažemo sa 50 slobodnih mjesta, uz znatno pooštrene mjere prijema novih štićenika. Prilikom dolaska novih štićenikA vrši se testiranje, zatim samoizloacija u trajanju od 14 dana pa ponovno testiranje. Kada se ustanovi da su takve osobe potpuno zdrave na koronavirus tek onda se vrši uobičajeni smještaj tih ljudi, rekao nam je ravnatelj Bronzović.

Koliko god se ovakve ukupne mjere činile rigoroznima, činjenica je da su u ovakve ustanove u Hrvatskoj zlokobni virus uglavnom unijeli zaposlenici.

M. S.