U ličkim lovištima se redovno  provode mjere zaštite od bolesti afričke kuge

0

Stroge odredbe Ministarstva poljoprivrede, Uprave za lovstvo, koje određuju rigorozna pravila za lovce i lovozakupnike u smislu spriječavanja širenja zlokobne bolesti divljih i domaćih svinja afričke kuge, u Lici se provode vrlo pomno. Definirao nam je to u razgovoru Mile Ugarković, tajnik Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije.

-Propisana  naredba Uprave za lovstvo striktno se provodi jer je riječ o bolesti koja može desetkovati divlje i domaće svinje. Prema dosadašnjim podacima u ličkim se lovištima ove lovne sezone ustanovilo svega nekoliko slučajeva trihinele i to kod divljih svinja ustrijeljenih kod Vrepca i na Velebitu. Za sada na sreću kod nas više nema pojava  svinjske kuge jer je ta bolest iskorijenjena, a harala je Likom skoro 20-ak godina. Afrička kuga je višestruko opasnija bolset. Prema spomenutoj naredbi koja je na snazi svi lovozakupnici trebaju ukloniti do 50 posto matičnog stada divljih svinja, a ova se naredba provodi i izvan službene lovne sezone na tu divljač. U tom smislu nema rokova van lovostaja, već je to  obveza. U razgovoru s lovozakupnicima i lovcima ističe se skeptičnost zbog ovih mjera jer će se u lovištima na ovaj način uvelike smanjiti fond divljači. Po onoj staroj „bolje spriječiti nego liječiti“ provode se i ove mjere, odnosno naredbe Ministarstva poljoprivrede, rekao nam je tajnik ŽLS Mile Ugarković.

Oglas

Dodaje kako su u svim ličkim lovištima izvršeni inspekcijski nadzori koji, uz ostale mjere, nadziru propisno odlaganje utroba divljači jer se na ovaj način spriječava širenje zaraznih bolesti. Za sada niti u tom smislu nije bilo primjedbi.

M.S.