U Ličko senjskoj županiji krenulo cijepljenje protiv HPV infekcije

U nacionalni program Hrvatske za 2016 godine uvedeno je besplatno neobvezno cijepljenje protiv HPV infekcije kao jedne od važnijih preventivnih mjera sprečavanja raka vrata maternice.

HPV se prenosi s osobe na osobu kontaktompreko kože i sluznica, prvenstveno spolnimputem i izravnim nespolnim kontaktom.

Nastavak ispod oglasa

Trajna infekcija HPV-om uzrokuje premalignelezije genitalnogh područja, rak vratamaternice, rak stidnice i rodnice kod djevojakai žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta igrla, rak analne regije i bradaviceanogenitalnog područja kod osoba oba spola.

Rak maternice je treći po učestalosti rak koddjevojaka i žena u dobi od 15-44 godina. Jednaod 100 žena će tijekom života razviti rak vratamaternice. Preko 100 žena godišnje umre odraka vrata maternice u Hrvatskoj. Preko 2.000djevojaka i žena godišnje oboli odprekanceroznih lezija vrata maternice.

Dostupna cjepiva protiv HPV-a su praktički100% djelotvorna u sprečavanju trajne infekcijegenotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorniza nastanak 70% raka vrata maternice.

Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6i 11 koji su odgovorni za preko 90%anogenitalnih bradavica.

Dvovalentno cjepivo (genotipovi 16 i 18)primjenjuje se u dvije doze isključivo kodženskog spola,u dobi od 9 do 14 godina, anakon petnaestog rođendana u tri doze.Četverovalentno cjepivo (genotipovi 6, 11, 16 i18) primjenjuje se u oba spola, u dvije doze udobi od 9 do 13 godina, a nakon četrnaestogrođendana u tri doze.

Besplatno cijepljenje omogućeno je za učenicei učenike prvog razreda srednje te za djevojke imladiće te dobi neovisno o tome pohađaju lisrednju školu. Privremeno je omogućenobesplatno cijepljenje za učenice viših razreda,odnosno za sve djevojke i žene koje se dosada nisu cijepile.

Srednjoškolke i srednjoškolci te redovitestudentice i studenti mogu se cijepiti kodnadležnog školskog liječnika, a djevojke i ženekoje nisu u školskom sustavu mogu se cijepitiu epidemiološkim ambulantama zavoda zajavno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sveinformacije o dobrovoljnom i besplatnomcijepljenju.

Specijalist školske medicine i epidemiologZZJZ ličko senjske županije održali suedukativna predavanja za roditelje učenica iučenika prvih razreda srednjih škola napodručju Županije. Odaziv roditelja je biorazličit od područja do područja. Nakonedukacije započeli smo uz pismeni pristanakroditelja i sa cijepljenjem i prošli tjedan cijepili11 učenika Srednje škole u Otočcu.

Program se nastavlja i sve informacije semogu dobiti na mob:

095 7574452 i 0989091234.

L.O