U Ličkom Lešću otkriven spomen reljef Mati Čopu

U subotu su uz nazočnost obitelji, prijatelja, brojnih uzvanika, gospodarstvenika i nekadašnjih zaposlenika zagrebačke Industrogradnje unuci pokojnog Mate Čopa otkrili spomen reljef hrvatskom domoljubu, uglednom gospodarstveniku, čovjeku koji je svojim djelima zadužio Hrvatsku. Spomen reljef postavljen je na pročelju zgrade Hrvatskog seljačkog doma „Gacka“ u Ličkom Lešću.

Predsj. MO Ličko Lešće Josip Žanić
Predsj. MO Ličko Lešće Josip Žanić
A sve je započelo na inicijativu MO Ličko Lešće i predsjednika MO Josipa Žanića.
Zahvaljujem svima koji su financijskim doprinosom i dobrom voljom pomogli realizaciju ove ideje i projekta koji se ostvaruje u znak sjećanja na uglednika koji je zadužio mnoge obitelji našeg zavičaja. Njegov je životni put bio ispunjen radom, uspješnošću, domoljubljem, poštenjem i čovječnošću, što je bio životni put čovjeka koji je gradio i stvarao pomažući drugima, ostavljajući neizbrisiv trag u gospodarskom životu Like te dajući trajni doprinos njenom razvoju i napretku. Mate Čop postao je generalnim dir. „Industrogradnje“ 1966 godine i na njenom čelu ostao punih 30 godina, vodeći ju kao jedno od najprofitabilnijih poduzeća u zemlji, poduzeća koje je izvodilo najsloženije građevinske radove na tržištima Rusije, Libije, Mađarske, Ukrajine, Iraka, Njemačke. Tih 60-tih godina Industrogradnja je zapošljavala preko 800 radnika, a već 1980 u njoj je radilo 12.500 radnika. Kao generalni dir. Mate Čop zaslužan je za izgradnju niza objekata i industrijskih pogona u Lici, tvornice u Ličkom Lešću, u Perušiću, pilane i stolarije u Brinju, obnavlja hotel „Velebno“ na Baškim Oštarijama, gradi hotel „Zagreb“ u Karlobagu, gdje posao nalazi na tisuće ljudi iz Like. Mate Čop bio je veliki rodoljub, progonjen kao hrvatski nacionalist 1971 godine, a 1986 godine zbog istih razloga je i osuđen. Mate Čop umro je u bolnici u Krapinskim Toplicama 6. prosinca 2001 godine u 71 godini života. Iza sebe je ostavio suprugu Ljubicu i petero djece, Katarinu, Anu, Mariju, Ivicu i Ivku. Bio je samo običan čovjek, dovoljno velik da mu se odužimo na ovaj način, otkrivanjem reljefa s njegovim likom koji će ostati trajnim spomenikom njegove ljudske veličine i plemenitosti“ kazao Josip Žanić.
Dugogodišnji suradnik i prijatelj Mate Čopa – Tomislav Mažar u svom je govoru podsjetio da je Mate Čop u 30-godišnjem vođenju Industrogradnje imao viziju i misiju da stvori modernu i uspješnu kompaniju, koja je pripadala topu 10 gospodarstava RH, koja je u najboljim godinama ostvarivala godišnji prihod od 400 milijuna $, od čega 100 milijuna $ u inozemstvu. U Industrogradnji je radilo 12.500 radnika, više od 600 bili su diplomirani inžinjeri, ekonomisti, pravnici a samo u projektnom birou radilo je 120 radnika. Industrogradnja je gradila u najboljim godinama 5.000 stanova godišnje, u hotelima „Zagreb“ u Karlobagu, „Velebno“ na Baškim Oštarijama, „I“ u Zagrebu, „Croatia Croatia“ u Dugoj Uvali i apartmanskom naselju imala je više tisuća kreveta u turizmu.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
„I Grad Otočac se na neki način odužio pokojnom Mati Čopu, odlukom Gradskog vijeća da jedna ulica u Otočcu nosi naziv Mate Čopa. Niti 1991 godina, niti Domovinski rat nisu ga spriječili da pridonese najviše što čovjek može dati, a to je osobna sigurnost i zapošljavanje. Bio je veliki čovjek po duhu i stvaralaštvu. Mate Čop bio je samo jedan, i ovi prostori dugo će čekati da se pojavi netko sličan njemu. Ostale su uspomene, ostale su mnoge tvornice, Industrogradnja, Tvornica vapna u Ličkom Lešću, Ciglana u Perušiću, Pilana u Brinju, Hoteli Velebno u Baškim Oštarijama i hotel u Karlobagu, bez obzira da li su zatvoreni i da li netko u njima radi. I da je danas pokojni Mate živ, sigurno da ne bi bio zadovoljan. Morao se skloniti jer je grubi kapitalizam sa privatizacijom počeo uništavati sve ono što je godinama stvarao. Došlo je neko drugo vrijeme, došli su neki drugi ljudi, prolazni i bez značajni, ali ostalo je ono za što se Mate najviše borio, a to je stvorena država Hrvatska. Kada se trebao netko iz ovih krajeva zaposliti, otišao bi do Savske i već bi drugi dan radio, volio je Mate Čop malog čovjeka, volio je Lešćerane, Otočane, Brinjake, volio je kada bi nekog zaposlio i pomogao. I zato ova ploča, ovaj reljef u rodnom Lešću neka nas vječno sjeća na pokojnog Matu Čopa na dobročinstva koja je stvorio tijekom svojega života. Prošlo je vrijeme ali ostajemo mi svi skupa živi svjedoci da budućim pokoljenjima prenosimo istinu o veličini i djelima Mate Čopa“ – kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.
Spomen reljefna ploča izrađena je u umjetničkoj ljevaonici „Ujević“ u Zagrebu, autora akademskog kipara Stjepana Divkovića.
Dražen Prša