U modi su opet skromne tepke…

Ovih dana je uznapredovala prodaja sadnica gotovo svih vrsta voća. Toplo vrijeme idealno je za sadnju, iako će vam struka preporučiti da je još bolje novi dom sadnici potražiti u jesen. Bez obzira na to ovih dana na tisuće sadnica našlo je svoj doživotni dom. Kruške, jabuke, trešnje, šljive, aronije, borovnice, višnje, orasi, pitome lijeske, maline; našle su mjesto pod Suncem i vjerojatno će nam za koju godinu dati prve plodove.

Raspitujući se o sortama krušaka koje su „in“ na tržištu doznajemo kako su već godinama popularne sočne viljamovke. Po popularnosti ih sve više prate tepke ili po lički „jesenke“. To je ona skromna sorta malenih i trpkih plodova koje veće količine prirodnih šećera oslobađaju tek kada im unutrašnjost poprimi smeđu boju. Ta je sorta mirisne kruške u Lici popularna stotinama godina. I danas će vam mnogi priznati kako nema bolje voćne rakije od one kada se ukomi tepka.

Predaja kaže da su tepke u Liku donijeli Napoleonovi vojnici. Tepka je vrlo otporna na ličke zime i mrazom poharana proljetna jutra. Mnogi voćari ne priznaju otpornost voćki ukoliko nisu kalemljene (cijepane) na divljem srodniku. Upravo se ovih dana takve sadnice najviše traže.

L. O.