Eksplozivne naprave pronađene jučer u rijeci Jadovi i u moru kod Paga na siguran je način uklonio stručnjak za protueksplozijsku zaštitu gospićke Ispostave Regionalne protueksplozijske jedinice iz Rijeke, izvijestila je danas PULS.

On je iz korita rijeke Jadove u Gornjoj Ploči izvadio minobacačku minu kalibra 120 milimetara. Mina je bila bez pripadajućeg upaljača. Potom su ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske iz mora u Staroj Novalji izronili ručnu bombu M-75.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je i minobacačku minu iz Jadove i bombu iz mora i pohranio ih u skladište do uništenja, stoji u priopćenju.

Apel policije građanima

Policija moli građane koji pronađu eksplozivna sredstva da ih ne diraju već da o mjestu pronalaska obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite.

Podsjećaju i kako u okolišu još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog, ali i iz II. svjetskog rata koje se najčešće pronalazi na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru, rijekama te u tlu prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

L.O.