Ilustracija

Opća bolnica Gospić, Stožer civilne zaštite, Javna vatrogasna postrojba Gospić, Policijska postaja Gospić i službe za žurna djelovanja organizirali su danas vježbu spašavanja i evakuacije pacijenata i osoblja iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Bila je to još jedna potvrda dobre sinhronizacije svih sudionika iz djelokruga spašavanja ljudskih života i imovine.

Scenarij vježbe odnosio se na požar u prijamnoj ordinaciji „hitne“ pa je trebalo odmah spasiti pacijente i osoblje. U najkraćem vremenu na mjestu požara našli su se pripadnici JVP Gospić i odmah započeli s evakuacijom i gašenjem požara. Prije početka vježbe uprava bolnice obavijestila je sve pacijente koji su se zatekli u tom dijelu bolnice kako je riječ o dogovorenoj situaciji te da nema mjesta panici. Ravnateljica OB Gospić dr. Sandra Čubelić više je nego li zadovoljna tijekom i dosezima ove vježbe.

Ovakva vježba je po prvi puta provedena u našoj bolnici. Vidjeli smo kako sve to izgleda gotovo kao u stvarnosti, a to nam nalažu i odredbe Agencije za kvalitetu zdravstvene zaštite. Tu je i naša služba za zaštitu djelatnika i pacijenata koja ima zakonsku odredbu realizirati ovakvu vježbu. Kako ste mogli vidjeti vježba je koncipirana na način da naš najfrekventniji dio bolnice doživi požar i to odjel gdje se vrši reanimacija pacijenata kao u stvarnim situacijama, dakle dok je pacijent bio tamo i trajala je reanimacija. Simulirali smo najtežu situaciju, u najzahtjevnijem dijelu bolnice u trenucima kada se spašava ljudski život. Cijela akcije je od trenutka dojave do spašavanja i gašenja požara trajala nepunih 10 minuta. Sve službe su profesionalno odradile svoj posao, svi pacijenti i zaposlenici su spašeni, što je i krajnji cilj ove vježbe, izrazila je svoje zadovoljstvo rezultatima vježbe ravnateljica OB Gospić dr. Čubelić.

Tijekom i dosezima današnje vješbe zadovoljan je i Joso Živković, voditelj Službe civilne zaštite Gospić koji je s cijelim timom pratio tijek vježbe. U ime osnivača bolnice, Ličko-senjske županije, svoje utiske i zadovoljstvo istaknula je koordinatorica Sanja Pavelić.

L.O. / M.S.