PLITVIČKA JEZERA – Tek nas nekoliko dana dijeli od jubilarnog, 30. Plitvičkog maratona, jedinstvenog spoja trčanja i fantastične prirode, koji je kroz godine postao jedan od najprepoznatljivijih sportskih događaja u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Ove godine za utrku na 42,195 kilometara prijavilo se više od 300 maratonaca iz 17 država, no ako zbrojimo prijave i za polumaraton te utrku na 5 kilometara, ukupan broj sudionika tog prestižnog natjecanja doseže gotovo 2.500 sudionika.

Ove godine Plitvički maraton na rasporedu je 7. lipnja i tradicionalno se održava u organizaciji Atletskog kluba Maksimir i pod pokroviteljstvom uprave Nacionalnog parka. Startni brojevi počet će se dijeliti već u subotu u Sportskoj dvorani Mukinje i završit će u nedjelju, pola sata pred start utrke. Maratonci i polumaratonci startat će u 10 sati, a trkači na 5 kilometara oko 10.15 sati.

Pobjednici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, uz pokale i priznanja, dobit će i novčanu nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna, a polumaratonci i polumaratonke 2,5 tisuće kuna. Prošlogodišnji pobjednici Plitvičkog maratona su kenijski trkači Gladys Jepkurui Biwott (2:52:07) u ženskoj i Elisha Kiprotich Sawe (2:36:29) u muškoj konkurenciji.

I ove godine održat će se i tzv. Obiteljski maraton u kojem će sudjelovati članovi iste obitelju u sve tri utrke, a ukupni plasman određivat će se zbrajanjem svih rezultata.

Povodom navedenog, NP Plitvička jezera očekuje dolazak ministra Mihaela Zmajlovića i svečano otvorenje nacionalnog restorana “Lička kuća“.

L.O.