U Novalji dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, nitko sa Zrća

U Novalji na Pagu dvoje je novozaraženih koronavirusom – medicinska sestra i kućni kontakt ranije oboljelog djelatnika ambulante, a u evidenciji Ličko-senjske županije trenutno je ukupno šest aktivnih slučajeva među kojima nema ni stranaca niti partijanera sa Zrća.

Rekao je to u utorak za Hinu epidemiolog Dinko Puntarić i ustvrdio da “postoje strani turisti koji šire glas iz svojih domovina da su se zarazili na Pagu, ali da o tome nema jasnih spoznaja”.

Nastavak ispod oglasa

“Mi nemamo u Novalji niti jednu prijavu turista, osobu pozitivnu na Covid-19, osim u ambulanti hitne medicine. U dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, epidemiolozi Ličko-senjske županije pokušavaju utvrditi koliko je partijanje na Zrću, u Novalji, mogući izvor prijenosa Covida-19, ali nema dokaza da je tome tako”, rekao je Puntarić.

Ta tema, dodao je, stalno se vrti u krug. “Stalno se vrtimo u krug na tu temu – mladi partijaju, ne paze, a kad nakon ljetovanja shvate da se nešto dešava, s naknadnom pameću stigmatiziraju Zrće, ne i svoje ponašanje, a da ni sami ne znaju kada i gdje su se zarazili”, rekao je Puntarić.

Kad je riječ o zaraženima koronavirusom u Novalji, svi su vezani za ambulantu – vozač i dva liječnika, a danas je i dvoje novooboljelih – medicinska sestra i kućni kontakt ranije oboljelog djelatnika ambulante.

“Epidemiološki to smatram zatvorenom pričom. Od jučer testiranih 26 osoba te ambulante, samo je jedna medicinska sestra pozitivna. Smatram da uz propisane mjere tu situaciju držimo čvrsto pod kontrolom”, rekao je Puntarić i dodao da nitko od oboljelih nije razvio teže simptome.

Svi djelatnici koji su pod nadzorom morat će obaviti testiranje i moći će se vratiti na posao uz jedan negativni nalaz, a oni koji su bili inficirani, uz dva uzastopna negativna nalaza, i tu, dodao je, neće biti odstupanja.

Djelatnici Hitne pomoći, odnosno “druga posada” koja radi odvojeno od djelatnika turnusa u kojem se pojavila zaraza, nisu bili u kontaktu sa zaraženima i oni su već preuzeli rad u ambulanti.

“U radu s pacijentima kolege se ponašaju vrlo odgovorno, ali smo utvrdili da su malo ležerniji kada čekaju pacijente u zajedničkom dnevnom boravku ambulante, i po mojem se mišljenju zaraza tu zavrtjela”, rekao je Puntarić.

Osim petero oboljelih vezanih uz zarazu u ambulanti, u evidenciji Ličko-senjske županije je i žena iz Donjeg Lapca, koja se zarazila u Srbiji, a na Pagu je i dvoje zaraženih koji nemaju prebivalište u toj županiji, pa nisu u njihovoj evidenciji, ali jesu pod nadzorom.

L.O./Hina