U tijeku su pripreme za petodnevnu manifestaciju otvaranja Kulturnog centra Gozdenica u Novalji. Kako nam je rekao ravnatelj Gozdenice Dražen Peranić to će biti novi kulturni i javni sadržaj Grada Novalje, a namjena nove zgrade bit će vezana za građanske udruge Grada Novalje, građane grada i brojene turiste.

-Stoga su i sadržaji planirani unutar zgrade namijenjeni najširem krugu korisnika i izrazito polivalentni kako bi se jednostavnom prilagodbom mogli prilagoditi raznim potrebama.
Zgrada kulturnog centra je organizirana na dvije etaže – javni sadržaji u prizemlju, a uredi kulturnog centra i prostori udruga koje djeluju u Gradu Novalji na 1. katu. Javni sadržaji u prizemlju zgrade su polivalentna dvorana, ulazni hall s izložbenim prostorom i šankom te pateći prostori u funkciji velike dvorane i ulaznog halla – garderoba i sanitarije za korisnike te spremište rezervnih stolica i druge opreme.

Ulazni hall je zamišljen kao polivalentni prostor koji se može koristiti i kao izložbeni prostor ili prostor za promociju, prezentaciju i povremenu degustaciju i prodaju tradicionalnih otočkih proizvoda kao sto su npr. sir, maslinovo ulje, vino itd.
Centralni sadržaj kulturnog centra je polivalentna dvorana namijenjena održavanju raznih kulturnih i javnih priredbi i manifestacija (manje zahtjevne kazališne i druge scenske priredbe, projekcije, nastupi kulturno-umjetničkih društava, javne tribine i predavanja, razni tečajevi i radionice).

Polivalentna dvorana se može, prema potrebi, koristiti i kao proširenje ulaznog halla u vrijeme održavanja promocija i prodaje autohtonih otočkih proizvoda. Kapacitet glavne dvorane je 144 sjedeća mjesta. Prostor namijenjen udrugama je oblikovan kao fleksibilan prostor koji se dijeli prema potrebi (pomičnim elementima i/ili namještajem) te se koristi sukladno potrebama. Osim ureda i prostora za udruge na 1.katu se nalazi i mala polivalentna dvorana koja se može koristiti kao dodatni prostor za udruge, za razna predavanja i sastanke ili za potrebe ureda centra za kulturu koji bi upravljao zgradom.

Svi prostori kulturnog centra bit će prilagođeni osobama s invaliditetom i teškoćama u kretnju. Osim gradnje zgrade Kulturnog centra predviđeno je uređenje čestice kao pješačko-kolne površine koja bi se sastojala od pristupnog trga koji bi se hortikulturno oplemenio i opremio urbanom opremom – klupama, koševima za otpatke, stalcima za bicikle i dr. te izgradnja kolnih površina i parkirnih mjesta za parkiranje osobnih vozila i vozila osoba s invaliditetom i teškoćama u kretanju, definirao nam je ravnatelj Dražen Peranić.

Svečano otvorenje Gozdenice je planirano za 21. travnja te će se tom prigodom održati „Dani kulture u Novalji“, uz više raznovrsnih manifestacija. Projekt je s 20 milijuna financirao Grad Novalja. Kako nam je rekao Dražen Peranić ovim projektom Novalja, po prvi puta u svojoj povijesti, dobiva jedan polivalentni kulturni centar s najmodernijom opremom koji će zadovoljiti potrebe kako svojih građana, tako i gostiju i posjetitelja. Manifestacije kao što su kino predstave, kazališne predstave, koncerti, izložbe, radionice, sajmovi i slično moći će se gotovo će se svakodnevno odvijati.

L. O.