U Novalji kreće gradnja solarne elektrane vrijedne 10 milijuna eura

Na području grada Novalje uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura, koja bi godišnje trebala proizvesti 25 GWh električne energije, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ne navodeći rokove kada će početi i biti dovršena gradnja te elektrane, iz HGK ističu da iza tog projekta stoji tvrtka RP Global, koja je u Hrvatskoj već realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju.

Nastavak ispod oglasa

Solarna elektrana u Novalji prvi im je projekt takvog tipa u Hrvatskoj, a ta bi investicija lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250 tisuća kuna godišnje, zbog čega su i lokalne vlasti brzo izašle u susret investitoru potpisivanjem ugovora o financiranju izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko-senjske županije.

Time se, kako dodaju iz HGK, poboljšavaju uvjeti gradnje solarnih parkova, odnosno povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

“Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To nas onda i dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo i uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom”; ocjenjuje direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec.

Naglašava i da se ta tvrtka od pripreme projekta i gradnje pa do vođenja pogona i održavanja trudi što više zapošljavati lokalne ljude, te da im, iako radi o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ipak svako radno mjesto važno.

Osim prihoda za lokalnu samoupravu, od tog projekta očekuju i šire benefite za područje Novalje i otoka Paga te Ličko-senjske županije, jer je solarna elektrana u Novalji samo dio, kako kažu iz te tvrtke, vrlo ambicioznih planova RP Globala u toj županiji.

“Teško je sada govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja”, poručuje Reščec.

Iz HGK iznose i podatke iz izvještaja HROTE-a, po kojemu je u Hrvatskoj u 2019. proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, dok je ukupna proizvodnja električne energije iz OIE (obnovljivih izvora) porasla 16,1 posto u odnosu na 2018. Pritom je udjel fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) bio 6 posto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s time da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

L.O.