Nagrađeni natjecatelji

Završila je najveća revija vina u srcu Novalje, na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, gdje su se okupile perjanice hrvatskog  vinarstva. Wine fashion show spoj je tradicionalnog i modernog gdje su se po prvi puta predstavili najbolji vinari iz svih regija Hrvatske, od Međimurja, Istre pa sve do Dalmacije i sljubili dobru kapljicu sa novaljskom kulturnom baštinom, od svjetskih poznatih paških sireva, ulja iz Lunjskih maslinika, pa sve do janjećih delicija. Svečano otvarenje započelo je ekskluzivnim grand tastingom na pitoresknoj lokaciji Lastura u blizini grada Novalje, tik uz more. Na degustaciji  sudjelovali su najpoznatiji novaljski ugostitelji i 15 vinara iz cijele Hrvatske  gdje se kušalo preko 40 vrhunskih vina uz najbolje paške sireve, maslinovo ulje i janjeće kulinarske kreacije Olivera Žakana. Nakon popodnevne vinske rapsodije na otvorenom, vinari su posjetili tradicionalni elitni podrum vinarije Boškinac gdje su uživali u ribljim tapasima i autohtonim paškim sortama gegić, torkulj i Boškinac – kruna proizvodnje vinara Borisa Šuljića. Večernji  program započeo je okupljanjem vinara iz cijele Hrvatske koji su predstavili najbolja vina iz svojih podruma uz popratni kulturno – glazbeni program. Djevojke obučene u novaljsku narodnu nošnju predstavile su posjetiteljima i priznatom žiriju najbolje vinske etikete iz Hrvatske uz originalnu retro scenografiju i poznatu dalmatinsku Klapu Sol iz Paga te plesnu skupinu Kissa koja je „antičkim plesom“ otvorila festival.

Osnivači ovog festivala Miroslav Mirković i Marin Šubašić manifestaciju su zamislili kao originalan spoj vinske revije najboljih etiketa i prezentacije najboljih vina Hrvatske i otočkih delicija. Festival je prepoznatljiv po svom humanitarnom karakteru i održavati će se dva puta godišnje, zimi u Zagrebu  i ljeti u gradu Novalji, koji je ujedno i domaćin cijele priredbe. Ove godine sredstva su se prikupljala za Mariju Kafadar, bolesnu učenicu 6B razreda iz Novalje. Prva vinska revija u Hrvatskoj napunila je cijeli novaljski trg, preko 500 posjetitelja uživalo je u Bakhovom nektaru, a za učenicu Mariju Kafadar prikupilo se preko 11 tisuća kuna što je ovu vinsku manifestaciju učinilo prepoznatljivom u Hrvatskoj. Za iduću godinu organizatori najavljuju još veći festival uz novi atraktivni program koji će uključivati i gastro show u suradnji sa poznatim novaljskim restoranima.

Pobjednici vinske revije prema odluci žirija bili su:

Vino Gegić , Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji bijela vina

Vino Rose, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji rose vina

Stina Plavac mali Majstor, Vinarija Jako Vino – najbolja etiketa u kategoriji crvena vina

U kategoriji za najbolji novi brand osvojila je Vinarija Kalazić sa vinom Cabernert Sauvignon 2009 barrique.

Ove godine u žiriju su bili Ivo Kozarčanin, novinar 24sata, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ grada Novalje i poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac.

Sudionici festivala:

Vinarija Dvanajščak-Kozol (Međimurje)
Vinarija Boškinac (Novalja, Pag)
Vinarija Degrassi (Istra)
Vinarija Jakovac (Baranja)
Vina Kalazić (Baranja)
Iločki podrumi (Srijem)
Udruga vinara “Težak“ (Novalja, Pag)
Udruga koprivničkih vinara “Fran Galović” (Koprivnica i okolica)
Zaloščan De Adami (Slovenija)
Vinarija Grgurević (Pelješac)
Vinarija Vukas (Pelješac)
Vivat Fina Vina (Vinarija Jako Vino i Vinarija Medea)
Vinarija Puhelek-Purek (Sv. Ivan Zelina)
Rakije & likeri Mikačić (Koprivnica)

Ostali izlagači:
Podravka
Paška sirana
OPG Vidas
Oliver Žakan

Organizatori festivala: 
WF Association, Dalwin, Lastura, Grad Novalja i TZ grada Novalje

Partneri festival: 
Vinarija Boškinac i Oliver Žakan

L.O.