Zajednička fotka

Tijekom vikenda, 16. i 17. listopada održala se Eko akcija Novalja 2021. u organizaciji Turističke zajednice Grada Novalje i Ronilačkog kluba Dupin u suradnji sa SRD „LUC“.Tridesetak ronilačkih kluba iz svih dijelova Hrvatske odazvalo se ovoj akciji i okupilo u Novalji kako bi sudjelovali u čišćenju podmorja novaljskog akvatorija i priobalnog područja. U sklopu akcije organizirane su zanimljive radionice za djecu i sudionike. Ovogodišnje izdanje manifestacije Eko Novalja usmjereno je na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora što uvelike utječe na daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije.

Povodom toga, Marin Škunca, predsjednik Ronilačkog kluba Dupin izjavio je: „U Eko akciji sudjelovalo je 160 ronilaca. Ronioci su došli iz svih krajeva Hrvatske kako bi pomogli očistiti novaljski akvatorij i podmorje od raznolikog otpada. U izvlačenju otpada iz mora također je pomagalo i lokalno stanovništvo s riva i brodova. Za sat vremena, koliko je trajao zaron, ukupno je izvađeno oko sedam kubika raznolikog smeća među kojim prednjače plastične boce. Osim što je hvalevrijedna, ova akcija ispunjava sudionike, educira ih i jača potrebu za daljnjim djelovanjem. Zahvalni smo svima na dolasku i pomoći.“

Nakon akcije čišćenja uslijedio je zajednički obrok za ronioce i sve sudionike, a potom je u Kulturnom centru Gozdenica započela radionica za djecu. Radionicu za djecu pod nazivom „U čistom moru plivaju zdrave ribice“ održala je ribarstvena biologinja mag. ing. agr. Nika Ugrin. Kroz interaktivnu radionicu djeca su se upoznala s vrstama riba koje obitavaju u našem moru i njihovim nutricionističkim vrijednostima, dobrobitima i očuvanjem mora, a na kraju predavanja uslijedila su brojna dječja pitanja.

Zanimljivo predavanje održao je i prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split na temu „Egzotične ribe u Mediteranu i Jadranu: velika četvorka – postoje li razlozi za zabrinutost?“. Svi polaznici tako su mogli dobiti relevantne informacije o štetnosti novih i ne-autohtonih vrsta riba na ovom području te utjecaju čovjeka na more, klimatskim promjenama, mogućnostima ribarstva i očuvanja ribljih vrsta, ali i komercijalizaciji nekih novih, do jučer za Jadran nepoznatih vrsta riba.

Nakon aktivnog dana i velikih količina otpada izvučenih iz mora, svi sudionici okupili su se na Trgu bazilike na zajedničkoj večeri i Ribarskoj fešti, a druženje je svojim nastupom začinio Bluezy Threesome, glazbeni bend iz Siska.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 17. listopada pedesetak ronioca još je jednom zaronilo u more na lokaciji otočić Triget.

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner istakla je: Eko akcija čišćenja podmorja u Novalji tradicionalna je aktivnost koja iz godine u godinu podiže svijest o značaju zaštite našeg mora i podmorja.160 uključenih ronioca i volontera i ove su godine pokazali da, nažalost smeća i otpada u našem podmorju još uvijek ima, no i da polako, ali sigurno educiramo i usmjeravamo naše stanovnike pa i šire o odgovornom ponašanju prema okolišu. Jasno je da bez odgovornosti nema ni održivosti našeg podmorja. Bogatstvo morske flore i faune nužno je zaštititi zbog naše budućnosti i budućnosti onih koji iz nas dolaze. Prošla godina, koju je obilježila korona-kriza, pokazala je kako je budućnost svake turističke destinacije održivi turizam, a upravo su ovakve akcije korak u pravom smjeru.

Sredstva za održavanje Eko akcije Novalja 2021. u iznosu od 125.000.00 kn dodijeljena su u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja “FLAG-a Tramuntana i u okviru mjere III.3 Provedba strategije lokalnog razvoja-operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014.-2020.

L.O./L