-
-

Na križanju ceste Novalja – Pag sa cestom prema Žigljenu počela je izgradnja kružnog toka kojim će se riješiti ljetne gužve, učestala pojava za vrijeme sezone na ovom raskrižju.

Novim, četverokrakim kružnim tokom sa kracima ukupne duljine 420 metara povećati će se prohodnost na ulasku u Novalju,  bitno smanjiti gužve te će se postići veća sigurnost prometa i pješaka.

Nije prošlo mnogo vremena od začetka ideje o izgradnji kružnog toka do same realizacije, što se u konačnici pokazalo ispravnom odlukom, pošto su reakcije građana Novalje, ali i turista vrlo pozitivne. I ovaj projekt pokazuje da se sustavno radi na poboljšanju infrastrukture kao bitne odrednice turističke destinacije Grada Novalje, a čime se također osigurava kvalitetniji prometni standard domaćeg  stanovništva.

Vrijednost radova iznosi 2.839.721,18 kuna, a rok izgradnje je 90 radnih dana. Investitor radova su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač radova je tvrtka GPP Mikić d.o.o. iz Omišlja.  Nadzor radova vrši tvrtka Nova Invest iz Gospića, dok je projektnu dokumentaciju i imovinsko-pravne odnose riješio Grad Novalja.

Projektna računska brzina na kružnom toku je 50 km/h te je u skladu s time projektirana prometna signalizacija i oprema. Radovi se održavaju svakim radnim danom, a privremena regulacija prometa odvijat će se preko gradilišta.

Za vrijeme privremene regulacije prometa makadamski put i dio ceste D106 postati će slijepe ceste i koristiti će se samo za potrebe gradilišta. Dvosmjeran promet svesti će se na jednu prometnu traku kojom će se naizmjenično odvijati promet preko gradilišta i biti će upravljan prometnim svjetlima.

Duljina zahvata na državnoj cesti D107 iznosi 110 metara, na državnoj cesti D106 205 metara, dok na postojećem makadamskom putu duljina zahvata iznosi 105 metara što ukupno znači 420 metara nove cestovne trase.

Odvijanje prometa iz Paga prema Prizni odvijat će se preko državne ceste D107 i županijske ceste ŽC 5151. Koristi se obilazni pravac (D107) sve do skretanja prema Prizni preko ŽC5151 udaljenog 1,5 km od raskrižja na kojem se vrše radovi.

Promjer kružnog toka iznosi  36 metara, a širina prometnog traka iznosi 6 metara sa povoznim dijelom središnjeg otoka širine 2 metra. Prema projektu hortikulture konačni izgled kružnog toka krasiti  će nasadi ambijentalnog raslinja.

L.O.