U NP Paklenica potpisani ugovori – U Lukovo Šugarje stiže voda, razminirat će se i dio minski sumnjivih područja Ličko-senjske i Zadarske županije

U NP Paklenici jučer je potpisan još jedan Ugovor o financiranju razminiranja koji obuhvaća minski sumnjiva područja Ličko-senjske  i Zadarske županije. Potpisivanju ugovora prisustovali su zamjenica župana Ličko-senjske županije Renata Hodak i župan Zadarske županije Božidar Longin. Kako je istaknuto tijekom potpisivanja Ugovora cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita minski sumnjivih šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica.

Ukupno će biti razminirano 1.676 hektara šumskog i drugog zemljišta te će biti rekonstruirano više od 30 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka i šumskih cesta, čime će se osigurati siguran pristup područjima za koja se sumnja da su minirana ili da se na njima nalaze zaostala eksplozivna sredstva iz Domovinskog rata. Nazočnima se obratio ministar Tomislav Ćorić.

Nastavak ispod oglasa

– Ovo je svakako vrlo važan projekt jer je u Republici Hrvatskoj trenutno minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od trideset tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima. Razminiranje ovih površina  uvelike će značiti veliku sigurnost izletnika i planinara na području Paklenice i Velebita, rekao je ministar Ćorić. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore i financijska sredstva u razminiranje šuma. Završetak projekta „Fearless Velebit“ predviđen je za sredinu 2023. godine.

U Paklenici je jučer također potpisan i ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek, u nazočnosti načelnika Općina Starigrad Paklenica  Krste Ramića i načelnika Općine Karlobag Ivana Tomljanovića. Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.

L.O.