U NP Plitvička jezera posao za 278 radnika

4
Lidija Bertović rav. NP Pl.jez.

Plitvička jezera – I dok u Hrvatskoj iz dana u dan ljudi ostaju bez posla a time i egzistencije, u crnilu svakodnevnih tužnih životnih priča raduje i optimizmom zrači ona koju smo zabilježili u JU NP Plitvička jezera. Naime, u NP Plitvička jezera početkom nove kalendarske godine započinju i poslovi oko novog kadroviranja i ekipiranja potrebnih radnika za nadolazeću sezonu. Kako na Plitvicama sezona ustvari započinje Uskršnjim blagdanima, tamo su već raspisali natječaj za radnicima koji će biti potrebni za obavljanje poslova u turističkoj sezoni.

Tako su, doznajemo od ravnateljice NP Lidije Bertović u Nacionalnom parku Plitvička jezera oglasili potrebu za zasnivanjem radnih odnosa na određeno vrijeme za više radnih mjesta objavom natječaja u Narodnim novinama, putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web stranicama Ustanove. Tijekom ove sezone u NP zaposlit će se 278 radnika na 35 različitih radnih mjesta, u pet organizacijskih jedinica Ustanove, od čega 158 radnika u Podružnici hotelijerstva i ugostiteljstva, 71 radnik u Službi prihvata, vođenja, informiranja, prijevoza posjetitelja i interno, 25 radnika u Službi zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka, 18 radnika u Podružnici trgovine i 6 radnika u Podružnici održavanja tehnike i komunalne infrastrukture

Oglas

natasamaricic_prsa_21022013 Voditeljica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova Nataša Maričić, dipl. iur. kaže:

–  „ na natječaj je pristiglo ukupno 715 prijava, od kojih je 669 potpunih i pravovremenih prijava. Obzirom je predmetnim natječajem predviđeno da se prvi ugovori o radu sklapaju najranije sa danom 25. ožujka 2013. godine, Ustanova planira u prvoj polovici mjeseca ožujka putem web stranice Ustanove ( www.np-plitvicka-jezera.hr ) sve kandidate obavijestiti o terminima pisanog testiranja i/ili usmenog intervjua, te najkasnije u drugoj polovici mjeseca ožujka objaviti listu odabranih kandidata. Ustanova prilikom odlučivanja o zapošljavanju primjenjuje propise kojima je određena prednost pri zapošljavanju kao npr. Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te Zakon o radu. Dakle, Ustanova kao tijelo javne vlasti prvenstveno daje zakonsku prednost kandidatima koji, ukoliko zadovoljavaju sve tražene formalne uvjete pojedinog radnog mjesta, zaslužuju i imaju pravo na prednost pri zapošljavanju, a potom se kao „prednost“ cijeni raniji rad u Ustanovi, blizina mjesta prebivališta, znanje stranih jezika, komunikativnost, motivacija i itd., odnosno za svako radno mjesto se traži najkompetentniji kandidat“. 

Iako onima koji dobiju posao nije osiguran smještaj, Nataša Maričić kaže da tu neće biti problema, jer najveći broj zaprimjljenih prijava za sezonski posao dolazi sa područja Ličko senjske i Karlovačke županije, odnosno sa područja Plitvičkih jezera, Rakovice, Slunja, Saborskog, i okolnih mjesta za što je između ostaloga osiguran i organizirani autobusni prijevoz. Radnicima koji budu primljeni osigurana je i subvencionirana prehrana a plaća će biti od 2500 do 5000 kn, zavisno od vrste i mjesta zaposlenja, odnosno poslova koji se budu obavljali.

–  „ želim istaknuti da je od početka 2013. godine, Ustanova osim natječaja za sezonsko zapošljavanje, objavila i tri natječaja za prijam radnika na neodređeno radno vrijeme, 3 vozača autobusa u Službi prihvata, 7 radnika u Podružnici održavanja tehnike – električar, vodoinstalater, stolar, pomoćni radnici i sl., te 3 vozača panoramskog vlaka u Službi prihvata, te je na temelju provedenog natječaja Ustanova zaposlila 3 vozača autobusa na neodređeno, dok je u tijeku natječaj za zapošljavanje 7 radnika u Podružnici tehnike.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera sada je zaposleno 705 radnika od kojih je 674 radnika na  neodređeno radno vrijeme, 28 radnika na određeno radno vrijeme te 3 pripravnika. Prema procjenama Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova na „vrhuncu“ sezone (srpanj/kolovoz 2013. godine) u Ustanovi bi trebalo raditi cca 1000 ljudi.

 

Dražen Prša