U Opatiji je održan 118. kongres Udruge poslodavaca u zdravstvu “Healthcare reunion 2016.” Domaćin kongresa je direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković koji je na jednom mjestu okupio čelne ljude hrvatskog zdravstva. Cilj kongresa su financijska analiza poslovanja zdravstvenog sustava u protekloj godini, odgovori na probleme organizacijske specifičnosti provođenja zdravstvene zaštite te razmjena međunarodnog iskustva.
Više od 400 sudionika iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja obradilo je 42 teme sa odgovorima na goruće probleme u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Posebno zanimanje izazvao je okrugli stol za kojim su se našli Mirna Šitum (pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba), Ines Strenja Linić (predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku), Tomislav Madžar (savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, Dario Nakić (ministar zdravlja), Tatjana Prenđa Trupec (dosadašnja ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), bivši ministri zdravlja Ana Stavljenić Rukavina i Darko Milinović, Trpimir Goluža (predsjednik Hrvatske liječničke komore) i Dražen Jurković (direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu). Okrugli stol i cjelokupni program je moderirao doktor medicine i novinar Mario Harapin, što potvrđuje da je kongres okupljao isključivo stručnjake u svim komponentama zdravstvenog sustava. Osim liječnika, prisustvovali su pravnici, ekonomisti, medicinske sestre, predstavnici medija. Udruga poslodavaca u Zdravstvu prepoznala je potrebu suradnje različitih stručnjaka zdravstvenom sustavu kao jednom od najkompleksnijih sustava svake države.
Jedan od predavača bila je Sandra Čubelić, ravnateljica gospićke bolnice. To je najbolji pokazatelj da gospićka bolnica može poslužiti kao primjer organizacijske sposobnosti i većim bolnicama u Hrvatskoj i šire. Veliko zanimanje za uspjeh Opće bolnice Gospić pokazao je Samo Fakin generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije koji je predstavio uvjete za uspješnu sanaciju bolnica. Osim dr. Čubelić, iz Ličko-senjske županije na zdravstvenom skupu prisustvovali su i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije Ružica Čanić, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Gospić Dubravka Brkljačić i Branislav Šutić ravnatelj Doma Zdravlja Otočac sa suradnicima.
Dražen Jurković direktor udruge koja okuplja vodeće ljude u hrvatskom zdravstvu, na temelju znanja i osobnog iskustva rada na rukovodećim mjestima u zdravstvu, objedinio je prijedloge za efikasnije zdravstvo u Hrvatskoj, te je na kraju istaknuo kako je sretan što je uz svu organizaciju jedna stvar bila izvan kontrole. Naime, dvorana predviđena za 400 ljudi postala je premala i uz sva dodatna mjesta koje su organizatori stvorili.

L.O.