Od kada je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o provedbi Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina u mnogim dijelovima Like radovi ne prestaju. Dobar primjer svakako je Općina Lovinac.

Cilj Programa je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima  žive pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski ili socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Program pruža pomoć u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture te se njime zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, a korisnici Programa su jedinice lokalne samouprave koje su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske stekle status potpomognutog područja i s udjelom višim od pet posto u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina.

Općina Lovinac je kao jedinica lokalne samouprave  stekla status potpomognutog područja dostavila je ministarstvu svoj zahtjev za sufinanciranje projekata u 2020. godini kroz koji je osigurano 140 tisuća kuna za Projekt uređenja mjesnog groblja u naselju Raduč, što čini 80 posto ukupnih sredstava, dok je Općina Lovinac uložila 20 posto.  Radovi su povjereni  komunalnom poduzeću Vrilo d.o.o. iz Lovinca čiji su djelatnici ovih dana dovršili uređenje groblja uz koje je proširen i nasut i pristupni put od državne ceste br. 50 do samog ulaza u groblje.

L.O.