U Otočcu danas akcija „Manje oružja, manje tragedija „

0

U Otočcu danas, 06.travnja zajednički akciju „Manje oružja, manje tragedija“ provode Vijeće za prevenciju Grada Otočca i Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska postaja Otočac te UNDP (Program UN-a za razvoj)

Radi se o zajedničkoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa UN za razvoj u RH (UNDP) koja se odnosi na mogućnost dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava bez sankcija za građane. Policijska uprava Ličko senjska ovu akciju provodi u periodu od 01. travnja 2011. do 23. svibnja 2011 godine, a Policijska postaja Otočac od 01. travnja do 30. travnja 2011. godine.

Cilj preventivne akcije Manje oružja – manje tragedija je senzibiliziranje javnosti i potaknuti građane na vraćanje svih vrsta oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koje isti posjeduju nelegalno i na taj način pridonijeti sprječavanju neželjenih tragedija izazvanih upravo (zlo) uporabom takvih sredstava. Za ovu akciju predviđeno je i oformljeno 8 primopredajnih punktova i to u određenom vremenskom periodu na kojima će građani moći dragovoljno predati oružje i druga streljiva ili se o navedenoj akciji informirati.

Tako su danas prijepodne ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu akciju promovirali gradonačelnik Otočca Mario Barković, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović te kontakt policajci Ivica Kranjčević i Tomo ( Ante ) Šporčić.

Kako nam je kazao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović na sjednici Vijeća za prevenciju su donijeti određeni zaključci prema kojima bi lovačke udruge i braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata trebale obavijestiti članstvo o provedbi akcije uz mogućnost dragovoljnog predavanja navedenih sredstava bez sankcija te anonimno dojavljivanja na INFO – 192. Vlasnici pekarskih radnji za vrijeme trajanja akcije na ambalaži (vrećicama, škaniclima i sl.) trebali bi ispisati slogan koji glasi MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA, INFO – 192.

Kontakt policajci pozivaju građane da pozivom na broj 192 prijave posjedovanje nelegalna oružja i policijski službenici će, kako bi vlasnici oružja ostali anonimni, u civilnoj odjeći doći u njihove domove i preuzeti oružje bez ikakve kazne.
Za sve one koji oružje ne predaju dragovoljno, već ga policija sama oduzme, predviđene su, ovisno o količini i vrsti oružja, zatvorske kazne od 1 do 5 godina.

/ bib /