U Otočcu Forum za mlade poljoprivrednike i „City Farma“

Danas je u Otočcu održan Forum na temu „Mogućnosti financiranja agroturizma za mlade poljoprivrednike“, na kojem su gosti predavači prezentirali mjere na raspolaganju mladim poljoprivrednicima za razvoj uspješnog poslovanja u Ličko senjskoj županiji.
Uspješni mladi poljoprivrednici iznijeli su svoja iskustva u razvoju poslovanja korištenjem sredstava iz EU projekata, kao i izazove s kojima su mladi poljoprivrednici trenutno suočeni. Forum se održao u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe projekta „Geass Croatia“ sufinanciranog od strane EU.
Tako je Kristina Brščić iz Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč, istaknula niz prilika koje nudi agroturizam za mlade poljoprivrednike, dok je Ivana Starčević iz LAG-a Lika prezentirala Mjeru 6. „ Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.
Na Forumu su sudjelovali mladi poljoprivrednici Kristina Anić koja je prikazala uspješan razvoj sirane sredstvima EU fondova, a Marko Matasić, mladi poljoprivrednik iz mjesta Čovići nedaleko Otočca predstavio je prednosti i izazove koje nosi život u ruralnim krajevima i uzgoj stoke.
U sklopu Foruma, u Otočcu je održana i Gradska farma „City Farm“ na kojoj su svoje proizvode i domaće životinje koje uzgajaju predstavili nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na prodajno izložbenoj manifestaciji „Gradska farma“, proizvođači iz Ličko senjske županije ponudili su domaći med i sir građanima na degustaciju i prodaju, a uzgajivači domaćih životinja izložili su ovce, koze, telad, i pulad te posjetiteljima predstavili blago naših autohtonih pasmina, bogastvo prirode i podneblje našeg sela.
„Danas nazočimo prezentaciji projekta kojeg je razvila i osmislila Hrvatska poljoprivredna agencija, a sufinancirana je od europske komisije sa 50 posto. U okviru tog projekta, jedna od aktivnosti je i organizacija Foruma i „City Frame“. Mogli smo vidjeti na „City Farmi“ u Otočcu domaće životinje koje prezentiramo i želimo približiti građanima većih ili manjih gradova, prvenstveno djeci koako bi mogla vidjeti domaće životinje. Pripremili smo i organizirali jednu prodajnu izložbu naših vrsnih proizvođača sireva i meda. Za Otočac smo odabrali temu agroturizma, jer smo mišljenja da Lika ima velikih potencijala za razvoj agroturizma i želja nam je da promoviramo poljoprivrednu proizvodnju, da zadržimo što više mladih ljudi na selu i ruralnim sredinama, kako bi spriječili umiranje sela, što je velika boljka današnjice, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi uopće. Cijeli projekt vrijedan je 1,5 milijuna kn a od toga 50 posto sufinancira Europska komisija. Projekt je osmišljen na način da se odvija kao dodatak svih naših dosadašnjih aktivnosti, kao sajma u Gudovcu, i naših izložbi i savjetovanja koje organiziramo za ovčare, govedare..“ – kazala je Marija Vukobratović ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije.
Dražen Prša