.
.
.

Oko naše kamere zabilježilo je zanimljivu koreografiju koju smo zatekli jučer prilikom glasanja za EU izbore.
Ni manje ni više gospođa s fotografije pobudila je zanimanje svojom pojavom, ali i izjavama koje se u ovim našim krajevima nisu čule više od 20-ak godina. Sedamdeset godišnjakinja iskoristila je pravo da glasa za buduće EU parlamentarce i to upravo u zgradi u kojoj je 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOH-a.
„Ja koristim svoje pravo da glasam i ne sramim se da kažem da sam partizanka i crvena iako po svojim godinama nisam bila u partizanima. To je moje pravo i tako se ponašam, a glasat ću za svoje“ , kazala je 70-godišnjakinja.
Uvažavajući raspoloženje i osobni stav „mlade partizanke“ ipak se mora zamijetiti da je percepcija pripadnosti jednom prošlom vremenu nakaradna, odnosno iskrivljena, jer obilježja koja pojedinci namjerno ističu stvaraju podsmjehe i većinom dolaze od strane starijih osoba, nerijetko izgubljenih u vremenu i prostoru, ali ipak uspiju zaokupiti pažnju javnosti. Je li ovdje riječ o ljudima izvan prostora i vremena, teško je reći, no njihov ideološki cilj zadovoljen je ponovnim osnivanjem KPH prije dvije godine i po nekim podacima do sada se u toj udruzi „po šumama i gorama“ okupilo oko 1.200 članova koji se jednom godišnje okupe u Kumrovcu na derneku uz kolca, grah i kobasice. Bez razlike na činjenice i vrijeme, Otočac je još jednom postao iznimka ako ni po čemu drugom, onda po pojavi „partizanke“ na dan izbora.
Dražen Prša