U Otočcu održan 1. susret povijesnih vozila Franjo Častek i 15. Barkanova biciklijada

Aktivnosti u Gradu Otočcu nastavile su se i proteklog vikenda. Naime, ovu subotu u gradskom parku u Otočcu održan je 1. susret povijesnih vozila Franjo Častek pod motom „Oakland se vraća kući“ te 15. po redu Barkanova biciklijada.

1. susret povijesnih vozila Franjo Častek “Oakland se vraća kući” održan je u organizaciji Hrvatskog oldtimer saveza, Udruge starodobnih vozila „Klakson“, Grada Otočca i Turističke zajednice Grada Otočca. Posjetitelji susreta mogli su uživati u izložbi raznih starodobnih vozila. Zvijezda susreta svakako je bio svijetloplavi restaurirani „Oakland True Blue Six“, raritetni primjerak u svijetu i jedini u Hrvatskoj koji je 1925. godine proizveden u Americi te 80 godina boravio upravo u Otočcu u vlasništvu obitelji Častek. Sadašnji vlasnik Oaklanda i oldtimer muzeja „Presečki“ gospodin Anton Presečki ove je godine ponovno barem na jedan dan Oaklanda „vratio kući“ i provozao trgom Grada Otočca. Uz Oaklanda posebno zanimljivi bili su kabriolet Jaguar iz 1956. godine kojem je vožnja od Krapine do Otočca bila prva vožnja nakon restauracije te 60-godišnji Mercedes. Vlasnici automobila tijekom panoramske vožnje uživali su u ljepotama Gacke doline i posjetili izvor rijeke Gacke na Majerovom vrilu u Sincu nakon čega su nastavili druženje sa svim posjetiteljima. Posjetitelji susreta osim s izloženim automobilima imali su priliku fotografirati se i sa starim biciklom kojeg je vozio gospodin Alen Fazlić vlasnik bicikla i jedan od vlasnika starodobnog vozila. Kako bi se dašak prošlosti dodatno osjetio članovi Folklornog društva Otočac šetali su ulicama Otočca u prigodnim kostimima koji su za ovu prigodu posuđeni iz Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević Gospić, a koji su također bili zanimljivi posjetiteljima za fotografiranje. Iz Turističke zajednice Grada Otočca najavljuju kako će se susreti povijesnih vozila Franjo Častek u Gradu Otočca nastaviti održavati i dalje te će postati dio turističke ponude. 2025. godine Oakland će proslaviti 100. rođendan, a iz Grada Otočca i Hrvatskog oldtimer saveza već najavljuju posebnu proslavu.

Nastavak ispod oglasa

U isto vrijeme održala se i 15. Barkanova biciklijada u organizaciji Biciklističkog kluba Barkan. U jutarnjim satima održana je dječja biciklijada od 13 km i škola spore vožnje s poligonom dok se popodne održala biciklijada za odrasle dužine 40 km. Na biciklijadi je ukupno sudjelovalo oko 150 biciklista. Osim lokalnih sudjelovali su i biciklisti iz raznih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Tijekom dana u gradskom parku mogla se razgledati i izložba crteža Željka Barkovića Barkana otočkog amaterskog umjetnika koji se između ostalog bavio i biciklizmom zbog čega klub i nosi njegovo ime. Izložbu su pripremili zaposlenici Muzeja Gacke. Večer je završila s odličnim rock koncertom u kojem su uživali i posjetitelji i sudionici oba događanja, a dašak atmosfere donosimo u fotogaleriji. 

L.O./TZO